Co je dobré vědět o růstových bolestech dětí a co na ně pomáhá

 Děti 
30. března 2020 09:30 / Hana Jordánová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Růstové bolesti přicházejí obvykle v noci Depositphotos
Rodiče často vyděsí, když si dítě s pláčem stěžuje na bolesti nohou bez zjevné příčiny. Obvykle nastává panika a katastrofální scénáře v mysli rodičů. V drtivé většině se však jedná o růstové bolesti, které jsou sice pro děti velmi nepříjemné, ale nejsou nebezpečné.

Růstové bolesti obvykle začínají ve třech až pěti letech a zhruba kolem 12. roku vymizí. Většinou se objevují večer nebo v noci. U některých dětí lze pozorovat souvislost mezi bolestmi a větší fyzickou zátěží.

Někdy se může stát, že dítě trochu pokulhává, netrvá to dlouho a bolesti zase na nějakou dobu pominou. Nejčastěji jsou cítit v dolních končetinách, obzvlášť na přední straně stehen, pod koleny v holeních. Zajímavé je, že bolest nevzniká, jak bychom očekávali, přímo v kostech, ale je důsledkem napětí přilehlých měkkých tkání. Dobrou zprávou je, že růstové bolesti považují lékaři za nezávažný stav a není potřeba je nijak léčit. Odborníci nicméně upozorňují na to, že vyřknutí diagnózy musí vždy předcházet odborná vyšetření, kdy budou vyloučeny jiné závažnější nemoci.

Proč v dětství tyto bolesti vznikají, není dodnes zcela jasné. Jako první je popsal francouzský lékař Marcel Duchamp v roce 1823, který je spojoval s růstem a revmatickou horečkou. Pravá příčina však zůstává zatím neznámá. Ani moderní medicína netuší, proč některé děti trápí a jiné ne. Část odborníků se přiklání k teorii, že je na vině nepoměr mezi růstem dlouhých kostí, svalů a šlach. Kosti totiž rostou většinou ve spánku a skokově. Neznamená to ale, že by rostoucí kosti bolely. Za nepříjemnými pocity stojí napětí okolních měkkých tkání, které obsahují větší množství nervových zakončení, a tak jsou velmi citlivé.

Co na růstové bolesti pomáhá?

Proti těmto nepříjemným bolestem neexistuje žádná prevence. Bolesti, které se objevují obvykle v noci a po létě, trápí zhruba polovinu dětí. Bolavé končetiny můžete namazat chladivým gelem nebo je jemně promasírovat, někdy pomůže i stáhnout obinadlem. Masáž zároveň uklidní dítě, které probudila bolest, a umožní mu zase usnout. V případě větších bolestí můžete dětem podat vhodný utišující lék, ale nemělo by to být pravidlem. Dětští lékaři často doporučují suché nebo vlhké teplo (obklady), které u mnoha malých pacientů proti růstové bolesti pomáhá.

Když bolest

Bolesti někdy odezní do třiceti minut, jindy mohou trvat pár dní. V případě dlouhotrvajících pronikavých bolestí však vždy vyhledejte lékaře. Opakované bolesti končetin mohou být někdy i projevem jiného onemocnění, proto je nanejvýš vhodné, aby dítě s opakovanými bolestmi viděl také lékař.

V žádném případě bolesti, které vám dítě hlásí, nepodceňujte a nestanovujte vlastní diagnózy na základě informací „pana Googla“. Každou opakující se bolest je u dětí potřeba důkladně vyšetřit.

V případě pochybností by měl lékař vaše dítě poslat na rentgen a nechat provést krevní testy, aby se vyloučily případné infekce a jiná onemocnění. Neoptimální pohybový vývoj může v konečném důsledku způsobit změny v nastavení pozice kloubů dolních končetin.

Správná obuv

Dítě může nožičky přetěžovat i delší chůzí. Zvažte, kolik toho váš potomek zvládne, a berte v potaz jeho možnosti. Nesvádějte na lenost, že nezvládne delší výpravu. Nepřiměřený pohyb se většinou projeví vadným držením těla. Pokud absolvujete běžné preventivní prohlídky, může být tento stav včas podchycen.

Často může za bolesti nohou i špatně vybraná obuv. Pokud je počátek bolestí spojován s nákupem nových botiček, berte v potaz i tento důvod.

Pokud ale delší chůze vaše děti zmáhá skutečně kvůli těmto problémům, zvolte raději klidovou činnost, alespoň na dobu trvání bolesti. Jak děti více zabavit, čtěte zde.

10 věcí, které byste měli vědět o růstových bolestech

  • Růstové bolesti se objevují zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy už dítě není tak aktivní a všechny nepříjemné pocity více vnímá.
  • Dle lékařů jsou růstové bolesti nejčastější příčinou nočních bolestí dolních končetin v dětském věku.
  • Bolest je obvykle oboustranná.
  • Období výskytu má dva typické vrcholy - mezi 3. až 5. rokem a dále pak mezi 8 až 12 lety.
  • U některých dětí lze pozorovat souvislost mezi bolestmi a větší fyzickou zátěží.
  • Vnímání bolesti je velmi rozdílné - od mírné až po velmi intenzivní. Záleží i na citlivosti a někdy také temperamentu dítěte.
  • Bolest může být ve výjimečných případech silná natolik, že dítě probouzí ze spánku.
  • Růstové bolesti nedoprovází jiné nepříjemné symptomy.
  • Podle některých výzkumů bývají růstové bolesti častější u dětí s poruchami soustředění a učení.
  • Na růstové bolesti bohužel neexistuje žádný speciální lék.

Z bolestí vyrostou

S podzimním nástupem dětí do školy nebo školky nastává i otázka, jak děti zvládnou jiný režim, více pohybu, jestli nenastanou nějaká omezení.

Nic takového není nutné. Maminky mohou podle potřeby podávat dětem vitamin D, který je důležitý pro růst kostní tkáně. Samozřejmostí je dbát na správný jídelníček. Ten by měl obsahovat vyvážené množství mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008