Některé módní kousky, které se nesmí prát, snadno vyčistíte i doma

 Móda 
28. dubna 2020 12:35 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne vždy musíte s oblečením do čistírny Depositphotos
Určitě máte doma nějaké dražší kousky, se kterými musíte běhat do čistírny, protože se zkrátka nesmí prát v pračce. Bere to čas i peníze, přitom jsou způsoby, jak alespoň některé oblečení vyčistíte snadno i doma.

V závislosti na druhu látky je možné některé oblečení, které lze udržovat jen suchým čištěním, ve skutečnosti prát doma, ať už je vložíte do pračky nebo to uděláte ručně, tvrdí módní odborníci. Chce to ale samozřejmě pečlivé zacházení.

Co znamená suché čištění?

Jak již pravděpodobně víte, informace na štítku vašeho oblečení pomáhá určit, zda by prádlo mohlo být poškozeno ručním praním nebo pračkou. Některé tkaniny jsou skutečně k takovému poškození náchylnější než jiné.

Jemné a citlivé látky jako hedvábí, vlna, kašmír a některé syntetické směsi vyžadují chemické čištění, aby byla zajištěna stálost barvy, tvar a textura. Dodržování těchto postupů tak zabrání tomu, že se vám oblečení srazí, nebo vybledne.

Je však důležité mít na paměti, že někteří výrobci oděvů označí svoje výrobky informací o suchém čištění jen tak preventivně. Takže přestože je důležité brát ohled na štítky, módní odborníci tvrdí, že existují případy, kdy můžete v klidu doma některé oblečení vyčistit sami.

Kdy tedy můžete čistit doma?

Při šetrném čištění některých jemných oděvů, jako je například spodní prádlo, obvykle žádný problém nevznikne, vždy však vyberte mýdla a čistidla určená k tomuto účelu.

Jak tedy správně ručně prát toto prádlo? Připravte si vanu nebo umyvadlo tak, že jej otřete, přidejte správný čisticí prostředek a poté jej naplňte studenou vodou a vložte do ní své spodní prádlo. Pak můžete začít s jemným drhnutím namáhaných oblastí. Pak jej nechte chvíli ležet v mýdlové vodě a pořádně propláchněte ve studené vodě bez mýdla.

Jak na oblečení určené jen k suchému čištění

I zde platí, že takové oblečení jemně promnete ve studené vodě a adekvátním čisticím přípravku. Následně jej pověsíte na ramínko a když je oblečení skutečně jen mírně vlhké, nahřejete si parní žehličku. Tou nebo speciálním napařovacím parním čističem přejíždíte po oblečení nahoru a dolů. Dávejte pozor, abyste nebyli příliš blízko u tkaniny a nepoškodili ji, ale  zároveň nesmíte být moc daleko, aby pára správně fungovala.

To ovšem neplatí pro skládané sukně a šaty. Jde o to, že většina záhybů je tepelně nastavena výrobcem, a jakýkoli neodborný proces čištění je může navždy zničit.

Pro vlněné a kašmírové oblečení si určitě pořiďte speciální šampon na tyto materiály, jemně je omyjte, opět pověste na ramínko a když jsou opravdu jen malinko vlhké, použijte sušení pomocí napařovací žehličky.

Nic z toho ale nepomůže proti skvrnám od potu. Pokud ty nejsou předtím speciálně ošetřeny, už je z oblečení nikdy nedostanete, a to se vám pravděpodobně někdy stalo i v samotné čistírně. Skvrny od potu totiž potřebují speciální čističe, které lze ovšem rovněž koupit a na skvrny od potu je aplikovat i doma.

Rovněž pach potu na vašem oblečení z posilovny vyžaduje zvláštní ošetření. Metod je hned několik, ale určitě budete chtít vyzkoušet třeba ocet, který je levný a máte ho doma.

Ne všechno oblečení určené k chemickému praní lze opravdu doma vyčistit, ale většina kousků z vašeho šatníku, se kterými jste dosud běhali do čistírny, domácí čištění bez problémů vydrží. Dále čtěte: Nezapomínejte nosit podprsenku, i když jste nyní doma. Prsům hrozí nevratné ochabnutí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008