Kdy začít děti učit barvy, aby je u zápisu do školy už uměly rozeznat

 Děti 
14. května 2020 10:21 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti se mohou učit barvy už od jednoho roku věku Depositphotos
Rozeznávání barev je u dětí jednou ze základních dovedností, které se děti dokáží naučit mezi prvními. A je to také velice důležité. Například u zápisu do školy jsou děti mnohdy právě z rozeznávání barev zkoušeny.

O to důležitější je začít děti učit barvy rozeznávat co nejdříve. Se základy lze dokonce podle odborníků začít už v jednom roce věku dítěte.

Jak učit batolata

Právě kolem jednoho roku věku je dítě už schopno začít spojovat sluchovou a zrakovou paměť. To znamená, že barvy byste měli svoje batolata učit především tím, že o nich budete při společných hrách mluvit. Děti si tak lépe spojí to, co od vás slyší s tím, co jim ukazujete.

Nejlépe se děti učí hrou

Je tedy důležité, abyste s dětmi o barvách mluvili, samozřejmě nejlépe se děti učí hrou, takže barvy prostě zapojte do společných her. Dávejte ale pozor, aby vaše informace o barvách nebyly zavádějící. Jako příklad se často uvádí chyba, kterou rodiče dělají, když dětem jako příklad pro červenou barvu dávají jablko, přitom doma konzumují jablka zelená.

Kolem druhého roku věku už by tak vaše dítě mělo být schopné rozeznat základní barvy, mezi které patří červená, žlutá, zelená a modrá.

Jaké hry jsou pro učení barev nejlepší

Menším dětem ideálně představujte barvy při různých činnostech, jako například oblékání modrého trička nebo při hře s červeným autíčkem, nebo venku, kde si můžete ukázat zelené listy stromů.

Učit se dají barvy i s různými zábavnými knížkami, kde se na různých příbězích děti učí rozpoznávat barvy, ať už na domě, oblíbených zvířátkách nebo různých autíčkách.

Doma můžete hrát s dětmi například na barevný den, tedy kdykoliv můžete vyřknout nějakou barvu a děti mají za úkol ji v domácím prostředí co nejrychleji najít. Samozřejmě existuje také řada vzdělávacích hraček, se kterými si dítě bude rádo hrát a přitom se naučí rozeznávat barvy.

To ale neznamená, že na své děti budete tlačit, aby se naučily rozeznávat barvy v nějakém rekordním čase. I tady totiž platí, že všechno chce svůj čas, a pokud se vašemu dítěti v rozeznávání barev nebude zrovna hned dařit, není nutné, abyste sebe i vaše dítě kvůli tomu stresovali. Dále čtěte: Nebojte se růstových bolestí u svých dětí. Jsou časté a běžné.

Témata: děti, barvy, učení,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod