Bratrská dvojčata představují velkou evoluční hádanku

 Děti 
23. května 2020 09:15 / Mirka Malá
  5
📷
4 fotografie v galerii
Dvojčata se rodí náhodou a nemusí si být vždy podobná Depositphotos
Když se narodí dvojčata, neznamená to automaticky, že oba sourozenci si budou naprosto podobní, jak si většinou myslíme. Ta dvojčata, kterým se říká bratrská, představují velkou evoluční hádanku.

Identická dvojčata pocházejí z jediného oplodněného vajíčka, které se náhodně rozdělí na dvě, ale bratrská dvojčata se narodí, když jsou dvě vajíčka oplodněna dvěma spermiemi.

Proč se tak děje, bylo dlouho hádankou

V novém výzkumu vědci zkoumali, proč příroda upřednostňuje uvolnění dvou vajíček a jejich následné oplodnění navzdory tomu, že v minulosti měla dvojčata poměrně malou šanci na přežití.

Rozdělení vajíčka, potažmo embryí, ze kterého se rodí identická dvojčata, není dědičné a narození identických dvojčat se nemění s jinými aspekty lidské biologie. Zdá se, že jde o zcela náhodnou záležitost. Naopak výskyt bratrských dvojčat se mění s věkem matky.

Dvojčata jsou riziko

V lidské populaci bez přístupu k lékařské péči jsou dvojčata rizikovou záležitostí. V takovém případě totiž s větší pravděpodobností zemřou v dětství a matky dvojčat mají také zvýšené riziko úmrtí při porodu.

Společně s jinými velkými lidoopy se zdá, že ženy byly stvořeny pro rození jednoho potomka. Takže bylo záhadou, proč evoluce zplození dvojčat neodstranila.

Odpovědí je věk matky

Z nové studie vyplývá, že příroda dává přednost nevědomému přechodu z jedné na dvojitou ovulaci s rostoucím věkem ženy.

Důvod, proč je změna prospěšná, je samotné přežití plodu, tedy fakt, že i přes vyšší věk matky vše povede k narození dítěte, což se ve vyšším věku žen ne vždy daří.

Evoluce to tedy zařídila tak, že přechod na uvolnění dvou vajíček zvyšuje šanci, že alespoň z jednoho bude úspěšný porod.

Z výzkumu vyplynulo, že ženám, které během svého života dvojnásobně ovulovaly, ale nikdy neporodily dvojčata, přežilo více dětí než těm, které měly dvojčata a přešly z jednoduché na dvojitou ovulaci.

To naznačuje, že ideální strategií by bylo mít vždy dvojnásobnou ovulaci, ale nikdy nerodit dvojčata, takže vlastně bratrská dvojčata jsou náhodným vedlejším účinkem prospěšné strategie dvojité ovulace.

Co to znamená? Každopádně fakt, že narození dvojčat je svým způsobem vždy náhoda. U identických dvojčat se jedno oplodněné vajíčko samo rozdělí na dvě embrya, u bratrských dvojčat zase náhodně ze dvou oplodněných vajíček skutečně žena úspěšně porodí obě děti. Dále čtěte: Komu bude vaše dítě podobné a proč. Genetika dává odpovědi na mnoho otázek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008