Letní nemoci přicházejí. Na které si dát pozor a které jsou nejčastější

 Zdraví 
11. července 2020 09:35 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Virová onemocnění se nám nevyhýbají ani v létě Pixabay
Letošní léto bude dozajista výjimečné. Kvůli koronavirové pandemii stále žijeme s některými omezeními, mnozí z nás si dokonce odpustí dovolenou u moře. A k tomu všemu ještě přicházejí tradiční letní nemoci.

Dostat v létě chřipku nebo angínu není totiž vůbec žádnou výjimkou. Naopak. Tyto nemoci k létu dokonce patří a s koronavirovou pandemií budou letos o to nepříjemnější. Řekneme, které nemoci jsou v letních měsících nejčastější a jak jim případně předcházet.

Letní chřipka

Letní chřipku si především nepleťte s letním nachlazením. Zní to sice divně, ale i v létě se můžete nachladit, zejména když zůstanete déle v mokrých plavkách, nebo přebíháním mezi horkým prostředím venku a klimatizovaným uvnitř budov. Nachladíme se i při večerním sedánku o ohně, pokud se správně neoblékneme.

Právě samotné teplotní výkyvy, kterých je letos v létě zatím poměrně hodně, mohou především za letní chřipku. Až už jde o výkyvy počasí, nebo o přechody mezi venkovním a klimatizovaným prostředím. Letní chřipka má stejné příznaky jako ta zimní, jen se k ní mohou přidat i další nepříjemnosti v podobě bolesti uší, břicha a dokonce i střevní potíže.

Bránit se letní chřipce můžeme jen částečně. Za toto onemocnění mohou viry, ale pokud se budeme správně oblékat a dávat si pozor na extrémní přechody mezi horkem a klimatizovanými prostory, můžeme chřipce malinko zkřížit plány. Vše je totiž o imunitě, a tu například teplotní šoky velmi oslabují.

Letní angína

Podobné to je i s letní angínou, která je obvykle také virového původu. Pro letní angínu tedy platí ve velké míře to samé, co pro letní chřipku. Ani angína totiž není v létě nijak výjimečná. Naopak. Její léčba je navíc složitější, protože virovou angínu nelze léčit antibiotiky. A kdo by chtěl půlku léta proležet doma s obkladem na krku a léky proti horečce.

I proti letní angíně je vhodně se bránit podobně jako proti letní chřipce. Neoslabujte imunitu teplotními šoky, a to platí dokonce i pro pití studených nápojů. A k tomu všemu bychom ani v letních měsících či na dovolené neměli zapomínat na vitaminy. Fakt, že je léto, totiž není argumentem pro to, abychom naši imunitu dobrovolně oslabovali. Dále čtěte: Nebojte se v teplých dnech vyrazit do sauny. Letní saunování má nesporný vliv na naši imunitu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod