Koupání v přírodě. Udělejte si jednoduchý test na sinice pomocí petky

 Ostatní 
29. července 2020 08:27 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přírodní koupaliště jsou stále hojně vyhledávaná JumpStory
Milujete koupání v přírodě, ale máte obavu ze sinic? Na první pohled to nepoznáte, ale můžete si udělat jednoduchý a poměrně spolehlivý test.

Koupání v přírodě má své výhody. Na rozdíl od koupaliště nejste nuceni plavat na určitém ohraničeném prostoru, v přírodních koupalištích také nebývá často hlava na hlavě, a hlavně voda nebývá cítit chlórem. Ale na druhou stranu to má i své úskalí. U přírodního koupání nemáte jistotu, jak moc je kvalitní voda. Nejnebezpečnější jsou právě sinice, které se často objevují na přelomu druhé poloviny léta. Pokud si nejste jisti, zda zelená barva znamená jen zvýšený obsah řas nebo právě zmíněné sinice, představíme vám jednoduchou metodu, jak to zjistit.

Malé, ale nebezpečné

Sinice, nebo-li také cyanobakterie, jsou pěkně nebezpečné potvůrky. Obsahují totiž toxiny, které mohou mít za následek nejenom alergické reakce, ale také záněty očí a spojivek, žaludeční problémy, bolesti hlavy, malátnost, oslabení imunity až poruchu funkce jater. A při dlouhodobějším působení mohou dokonce stát za možným vznikem rakoviny.

Teplo a fosfáty

Na přemnožení sinic se velkou měrou podílí nejenom teplé počasí, ale především my sami. Svědčí jim totiž fosfáty z pracích prášků. I když už jsou zakázané, jejich zásoby z vod ještě zmizet zdaleka nestačily, vzhledem k době a množství, v jakém se používaly.

Zelená neznamená nebezpečí

To, že voda obsahuje sinice, nemusíte na první pohled vůbec poznat. Zelená voda totiž není jejím průvodním jevem. Někdy to mohou být jen neškodné řasy. Sinice se objevují obvykle ve formě květu na hladině, ale to až v momentě, kdy je jich ve vodě skutečně hodně. Proto je lepší, než vlezete do vody, zjistit, zda u ní pravidelně hygienici provádějí odběry. A pokud si nejste jisti, stačí si provést jednoduchý test.

Stačí PET láhev

Pomocí jednoduchého testu můžete už za pouhých dvacet minut zjistit, zda rybník, ve kterém se hodláte osvěžit, obsahuje sinice či ne. Jedná se o Maršálkův test, k němuž vám stačí obyčejná PET láhev. Naplňte ji až po okraj vodou a nechte ji alespoň dvacet minut na slunci. Podle toho, kolik je ve vodě sinic, mohou na hladině vytvořit tenký prstenec nebo dokonce i silnější vrstvu. A pokud jsou to jen řasy, zůstanou homogenně rozptýlené ve vodě nebo klesnou ke dnu. Pokud vás sinice a řasy trápí ve vašem zahradním jezírku, poradíme vám, jak se jich zbavit. Více jsme psali zde.

Pár rad na závěr

Nikdy se nekoupejte na místech evidentně znečištěných odpadními vodami, tedy pod výpustí i vyčištěných odpadních vod, dešťových kanalizací. Dbejte doporučení hygieniků a tam, kde to nedoporučují, se nekoupejte. Pokud sami trpíte nějakým infekčním onemocnění, buďte k ostatním ohleduplní a nekoupejte se.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008