Neklidné nohy nepodceňujte. Mohou značit i vážný zdravotní problém

 Zdraví 
11. září 2020 08:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepříjemné záškuby se objevují především v noci  JumpStory
I když jste v klidu, přesto se vaše nohy klepou a škubou, a to především v noci? Zřejmě trpíte syndromem neklidných nohou.

Syndromem neklidných nohou podle průzkumů trpí až milion Čechů. Jde o problém, kterého si nelze nevšimnout. Vaše nohy se totiž bez jakékoliv přičinění neustále klepou, ťukají a škubou. Někdy s menší, jindy s větší intenzitou. A nejhorší je to v noci, kdy v končetinách můžete pociťovat nejenom nepříjemný tlak, ale také bolest a máte neovladatelné nutkání jimi pohybovat. Někdy jsou tyto pocity tak nepříjemné, že se musíte zvednout a projít se po místnosti. Bohužel, jde o jedno z nejzáhadnějších onemocnění. 

Neznámý původ

I když syndrom neklidných nohou byl popsán už v sedmnáctém století a jeho diagnóza existuje od roku 1945, lékaři si s tímto onemocněním stále nevědí moc rady. Neví se, co jej způsobuje. To, co se ví, že velkou roli v něm hraje dědičnost. Takže pokud nemocí trpíte vy, pravděpodobně jste tuto nemoc po někom zdědili a někdo z vašich potomků ji zase zdědí po vás. Syndrom neklidných nohou také často souvisí s nízkou hladinou dopaminu a s narušením mechanismu zpracování železa mozkovými buňkami. Syndrom se také často objevuje jako přidružený příznak jiných onemocnění, například diabetes, selhání ledvin nebo Parkinsonova nemoc. Ale co přesně je jeho spouštěčem, je stále záhada. 

Další příznaky

Syndrom neklidných nohou není provázen pouze záškuby. Lidé si často také stěžují na bolesti lýtek, pocit těžkých nohou a dále na nepříjemné pocity svědění, brnění či svědění v nohách. K dalším příznakům patří pnutí a otoky, bolesti, mravenčení, pocit napětí v nohou, zvýšená tvorba žilek „metliček“ a sklon k tvorbě varixů.

Omezení v životě 

Bohužel lidé s intenzivními příznaky to mají těžké i v osobním životě. Pro ně je takřka nemožná delší cesta letadlem, autem či autobusem. Stejně tak se pro ně stává nemožná návštěva třeba divadla či koncertu, které vyžadují delší sezení. Vzhledem k tomu, že nejhorší bývají příznaky v noci, kdy je člověk v klidu, nemoc často znemožňuje spánek, což s sebou nese další zdravotní problémy.

Co pomáhá

Pokud trpíte mírným syndromem neklidných nohou, můžete si částečně pomoci i sami. Symptomy totiž ještě více zhoršuje alkohol, nedostatek spánku a u některých osob i přemíra soli v jídelníčku. Pokuste se proto nejprve eliminovat tyto rizikové faktory. Do své stravy také zařaďte více železa. Nohám určitě prospějí nejenom masáže, ale také  střídavé sprchování studenou a teplou vodou. Nevyhýbejte se také pravidelnému sportu, například chůzi. Díky ní můžete i zhubnout. Na co se při ní zaměřit, jsme psali zde. Sportujte však spíše v první polovině dne. Večerní lekce by vám naopak mohla ještě více uškodit. 

Nebojte se jít k lékaři

I když máte jenom lehké obtíže, měli byste se přesto svěřit lékaři, který by případně vyloučil jednu z výše uvedených nemocí, které syndrom neklidných nohou může také provázet. Težší případy se obvykle léčí podáním léků upravujících hladinu dopaminu, které symptomy většinou spolehlivě zmírní nebo zcela zlikvidují.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008