Pět největších nástrah, které mohou doma dítě vážně ohrozit na životě

 Děti 
16. září 2020 08:14 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nebezpečí doma číhá na každém rohu Depositphotos
Kdo má doma malé dítě, snaží se ho mít neustále na očích. Občas se ale stane, že se jen otočíte a dítě je pryč. Jak je známo, malé děti nedomýšlejí, nemají pud sebezáchovy a touží úplně vše prozkoumat a vyzkoušet. Proto je potřeba myslet za ně a připravit jim bezpečnou domácnost, ve které se mohou pohybovat bez rizik.

Člověk by si řekl, že doma se přeci nemůže nic stát. Opak je pravdou. Doma číhá nebezpečí na každém rohu. Kluzká podlaha, ostré rohy nábytku, nesprávně uložené saponáty, nepřimontovaný nábytek, vařící se polévka či otevřené okno, to vše může dítěti přivodit vážný úraz. Jsou to ale i věci, které vás možná doteď nenapadly a které běžně doma děláte nebo máte.

Igelitový sáček

Každý svému dítěti říká, že pytlík ani igelitová taška se na hlavu dávat nesmí, že by se mohlo udusit. Ale copak dvouleté dítě ví, co to znamená? Copak chápe smrtelnost? Jakmile dítě sáček najde, katastrofa může být na světě. Proto i tak obyčejnou věc, jako jsou igelitové sáčky, vždy uchovávejte na místě, kam dítě nemůže nebo nedosáhne.

Odpuzovač komárů

Letní noci v neklimatizovaném bytě bývají utrpením. Proto spí mnoho rodin s otevřenými okny, aby alespoň v noci vyvětraly z pokojů nadměrné horko. To však vábí nevítané hosty – komáry. Ženy často sáhnou po elektrickém odpuzovači komárů, který bývá velmi účinný. Ovšem jeho obsah je po pozření člověkem smrtelně jedovatý. Šikovné dítě může lahvičku otevřít několika údery hračkou a tekutinu ochutnat. Vložte proto odpuzovač do zásuvky až v okamžiku, kdy děti usnou. O nebezpečí v domácnosti jsme psali i dříve v tomto článku.

Baterie

Každý má doma alespoň jednu věc, která v sobě potřebuje mít baterie. Rodiče malých dětí jich mívají dokonce několik. Baterie však obsahují jedovaté látky, které mohou po pozření popálit a poleptat tkáně a orgány. Dítě nemá problém menší baterii spolknout, což pro něj může znamenat nevratné škody na zdraví. Nebezpečné je však i olíznutí poškozené baterie.

Dezinfekce v kapsičce

Především malé děti mají v oblibě ovocná pyré v plastové kapsičce se šroubovacím uzávěrem. Někteří výrobci však začali nabízet například dezinfekci, opalovací krém nebo mýdlo v úplně stejném obale. Pokud podobný výrobek doma máte, uchovejte ho na místo, kam dítě nemůže, nebo jej alespoň poučte, že pokud není na kapsičce obrázek ovoce, nesmí ji brát.

Nabíječka v zásuvce

Mobilní telefon nabíjí každý z nás docela často. Proto je ve většině domácností běžné, že se nabíjecí kabel nechává v zásuvce nepřetržitě. Pro malé děti to však může znamenat vážné ohrožení na životě. Především batolata strkají do pusy vše, co cestou potkají a nabíječka je pro ně velkým lákadlem. V domácnosti s malými dětmi by proto měla být nabíječka vždy vypojená, pokud se nepoužívá, a zásuvka zabezpečená záslepkou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008