Infekční mononukleóza se často zaměňuje za angínu. Rozpoznejte ji včas, ať předejdete závažným potížím

 Zdraví 
17. září 2020 12:49 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Při mononukleóze pocítíte silnou bolest v krku  Depositphotos
Mononukleóza je infekční virové onemocnění, které způsobují EB viry. Bohužel se snadno dokáže zamaskovat za angínu. Z toho důvodu často ani lékař hned nedokáže rozpoznat, že vás netrápí angína, ale mononukleóza. Důležité je, aby se mononukleóza začala léčit včas, jinak může mít závažný průběh, který vyžaduje hospitalizaci.

U mononukleózy se zvyšuje počet bílých krvinek, které se nazývají mononukleáry. Přenáší se pomocí slin. Lidově se jí také říká líbací nemoc, protože se nejčastěji přenáší líbáním. Můžete ji však chytit i v případě, že se napijete ze stejné skleničky jako nakažený.

Často se stává, že lidé mononukleózu mají, ale neukazují se u nich žádné příznaky, takže o ní ani neví. Většinou člověk se silným imunitním systémem zvládne bojovat s mononukleózou snadno. U jedinců se slabou imunitou se mononukleóza rychle přihlásí o slovo.

Příznaky mononukleózy

Mononukleóza se zpočátku projevuje jako angína. Pocítíte bolest krku, zvětší se vám uzliny a zanítí se vám nosohltan. Otečou vám mandle a na základě toho si lékaři myslí, že máte pouze angínu. Většinou se objeví i zvýšená teplota. Mononukleóza se však od angíny liší výraznou a dlouhodobě probíhající únavou, která může dojít až do chronické fáze.

Dále vám při mononukleóze mohou otéct víčka spolu s obličejem. Horečka se může postupně vyšplhat až na 40 stupňů Celsia. Někdy se může objevit i vyrážka. Pokud vám lékař předepíše antibiotika v domnění, že jde o angínu, varovat by ho mělo to, když vám nezaberou nebo se vám příznaky po jejich dobrání vrátí či ještě zhorší. Antibiotika mononukleózu nevyléčí. Podávají se pouze tehdy, když se potvrdí ještě jiná infekce.

Mononukleózu lze zjistit rozborem krve

Mononukleóza se zjišťuje skrze rozbor krve, kde se ukážou protilátky EB viru. Vyšetřují se v něm i výše zmíněné bílé krvinky. Dále je vhodné provést ultrazvuk jater a sleziny. Orgány bývají při mononukleóze zvětšené.  

Léčba mononukleózy trvá dlouho

Pokud má nemocný dlouhotrvající vysoké horečky a zvrací kvůli poškozeným játrům, měl by být hospitalizovaný. Navíc v takovém případě je infekční, takže by mohl někoho nakazit. Na mononukleózu neexistuje specifický lék. Na snížení horečky se pacientům podávají většinou antipyretika. Důležité jsou především pravidelné kontroly jaterních testů, aby lékaři věděli, zda nemoc ustupuje.

Nemocný by při léčbě neměl zatěžovat játra a slezinu, takže je potřeba držet dietu. Pacient by neměl jíst žádná těžká, tučná, sladká a smažená jídla. Striktně si nesmí dávat žádný alkohol. Zpočátku by se měl zcela vyhnout sportu a být v klidovém režimu.

U někoho tento proces léčby může trvat třeba půl roku. Pokud byste neměli vážný průběh mononukleózy, můžete se ke sportu a předchozí stravě vrátit zhruba do dvou až tří měsíců. Problémem může být několik měsíců přetrvávající únavový syndrom. Dále čtěte: Vysoký krevní tlak mnoho lidí podceňuje. Ne nadarmo se mu říká tichý zabiják.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod