Máta peprná má skvělé zdravotní účinky. Podpoří nejen zažívání, ale umí povzbudit i sexuální energii

 Zdraví 
24. září 2020 09:09 / Bronislava Silná
  2
📷
4 fotografie v galerii
Pravidelným pitím mátového čaje posílíte své zdraví Pixabay
Máta peprná je poměrně hojně užívaná bylinka při bolestech břicha. Její využití je ale mnohem širší, takže je škoda ji nezařadit pravidelně.

Máta peprná je bylina, která se dá dobře rozmnožovat řízkováním. Je velmi užitečná pro naše zdraví. Podobně se dá využít i máta kadeřavá i některé další druhy.

Zažívání

Nejběžnější způsob užití máty je při zažívacích problémech. Je zajímavé, že neřeší jen potíže žaludeční, jako je zvracení či křeče žaludku, ale její účinek sahá až do střev. Tam uvolňuje různé koliky a choroby střev. Působí velmi významně i při žlučníkových obtížích, protože vás zbaví bolestí při žlučníkovém záchvatu, ale také zlepšuje vylučování žluči, čímž opět pomáhá našemu trávení. Mimo jiné se tím omezuje plynatost, což dost zásadně ovlivňuje naši pohodu. Obvykle ji lidé používají až při obtížích, což je ale škoda, protože při častějším pití umožňuje mnohým problémům předcházet.

Vnější užití

Máta se ale hodí nejen pro vnitřní užití ve formě nálevu, ale také pro použití vnější. Hodí se při bolestech zubů a dásní, kdy ji můžete kombinovat či střídat s šalvějí. Pomůže také osvěžit váš dech. Své použití ale najde i u koupelí a inhalací. Můžete ji využít i k obkladům míst kůže, které jsou postižené vyrážkou či zánětem.

Impotence, libido, kondice

Naprosto nečekaně se ale máta uplatní jako bylina, která umí povzbudit sexuální energii. U starých Arabů byla symbolem lásky a přátelství. Pravdou je, že posiluje celý organismus. Rozhodně si umí poradit s impotencí a zvyšuje sexuální touhu. Harmonizuje i vaše nervy. Při pravidelném pití máty se budete cítit zkrátka po všech stránkách dobře. V arabském světě se užívá pravidelně ve formě čaje. Podle chuti se prostřídává s čajem ibiškovým, který má zase jiné účinky, jak jsme psali třeba zde.

Jak připravit

Příprava mátového čaje je jednoduchá. Nejlepší je pochopitelně z máty čerstvé, kterou můžete v hojném množství pěstovat na zahrádce. Ale i ze sušených listů připravíte skvělý nálev. Lžíci máty zalijete půl litrem vroucí vody a necháte 15 minut louhovat. Pro úpravu zažívání můžete mátu kombinovat s heřmánkem, vachtou, meduňkou, řepíkem či benediktem. Občas si ale od máty odpočiňte. Doporučujeme po týdnu pravidelného používání si dát pár dnů pauzu, ale pak můžete směle pokračovat, protože máta je neškodná a užitečná bylina. Mátu můžete i žvýkat nebo ji použít do studených osvěžujících nápojů spolu s citronem či limetkou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod