Levný a úžasný pomocník. Jablečný ocet je hitem v přírodní péči o pleť

 Krása 
13. října 2020 10:02 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jablečný ocet lze použít pro čištění pleti Depositphotos
Jablečný ocet se stal jedním z hitů přírodní péče o pleť. Pokožka je po něm jasnější, a tak se stal velmi používaným i přes fakt, že po sobě zanechává svoji typickou vůni.

Používání jablečného octa v péči o pleť má ale samozřejmě svoje specifika. Jak na to, se tedy dočtete níže.

Co je jablečný ocet

Jablečný ocet se samozřejmě získává z jablek a vyrábí se procesem fermentace. "Jablečný ocet má přirozeně kyselé pH a může pomoci vyrovnat pH vnější vrstvy pokožky,“ říká Joshua Drawer, ředitel kosmetického a klinického výzkumu nemocnice Mount Sinai. Ocet obsahuje kyselinu octovou, která má antibakteriální a keratolytické vlastnosti, a dále obsahuje kyselinu jablečnou, jemný chemický exfoliant.

Výhody jablečného octa pro pokožku

Ačkoli není dostatek vědeckých důkazů, které by podpořily tvrzení dermatologů, ti se domnívají, že jablečný ocet má při péči o pleť svoje nesporné výhody. Především tedy vyrovnává pH pokožky, čímž udržuje pokožku optimálně funkční. To znamená, že vyrábí správné množství oleje a vypořádává se s bakteriemi způsobujícími akné.

Ocet si umí dobře poradit i s nežádoucími černými tečkami. Dermatologové tvrdí, že pokud ocet navíc smícháte s jedlou sodou a vodou, černé tečky z pokožky zmizí.

Jablečný ocet rovněž zlepšuje hyperpigmentaci, tedy především si umí poradit s tmavými skvrnami. A to z toho důvodu, že kyselina jablečná snižuje produkci melaninu, který je zodpovědný za pigmentaci pokožky.

Jak jablečný ocet používat

Jablečný ocet je velmi silný, takže v koncentrovaném stavu může způsobit mírné popáleniny. Z tohoto důvodu by měl být vždy před aplikací na pokožku nejdříve zředěn vodou. Obecně platí poměr jednoho dílu jablečného octa ke čtyřem dílům vody.

Dermatologové ho doporučují používat i jako pleťový toner, kdy ocet dokáže obnovit přirozenou obranyschopnost pokožky, odstranit přebytečné nečistoty a pomoci v boji proti akné.

"Jablečný ocet je pozoruhodný v boji proti bakteriím způsobujícím akné a pomáhá snižovat výskyt pupínků i jizev,“ říká Valerie Grandury, zakladatelka přírodní kosmetické společnosti. Pokud ho správně naředíte, přinese jablečný ocet vaší pleti jen samé výhody. Dále čtěte: Osvědčené metody, jak se zbavit chloupků na horním rtu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod