Vyrobte s dětmi hračku dle jejich přání. Tvoření z kartonu je levné a zábavné

 Děti 
22. října 2020 13:04 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Hračky, které si děti vyrobí samy, jsou ty nejlepší Depositphotos
Už nevíte, čím děti doma zabavit, aby vám z domova neudělaly kůlničku na dříví? V létě jen vylezete ven a o zábavu je postaráno. Jakmile ale přijde podzim, abyste neustále vymýšleli nové aktivity, kterými děti zabavit. Zkuste to s kartonem. Dokáže děti zabavit opravdu na dlouho.

Lego už je ohrané, puzzle složené stokrát a ani kuličkodráha už nikoho nebaví. Co ale baví všechny děti, je objevování něčeho nového. A co teprve, když si to něco vyrobí samy přesně podle svého.

Vyráběním z kartonu si děti procvičí různé techniky k podpoře jemné motoriky, zapojí svou fantazii naplno, zabaví se na dlouhé hodiny a získají skvělý pocit z toho, že si samy vyrobily hračku dle svého přání. Uvidíte, jak o ni budou i více pečovat, když budou vědět, kolik úsilí je výroba stála.

Nejvyužívanější techniky

Pro vyrábění z kartonu budete potřebovat modelářský nůž a spojovací materiál dle vašeho uvážení, zdatnosti dětí nebo požadavků na pevnost spoje či rychlost výroby. Karton skvěle slepí klasický herkules a jemu podobná lepidla, ale docela dlouho schne, takže si na výrobek celkem počkáte. Spojování tavnou pistolí naopak tuhne velmi rychle, ovšem spoj není tak pevný a práce s ní navíc vyžaduje určitou šikovnost a dohled dospělé osoby.

Skvělou technikou je spojování pomocí plastových šroubků, které jsou na tvoření s kartonem přímo určené a v zahraničí jsou velmi prodávanou kreativní stavebnicí. Šroubky karton pevně spojí, jsou bezpečné a s pomocí rodičů s nimi zvládne pracovat i dítě chodící teprve do školky.

Od rytířského štítu po hudební nástroje

Z kartonu se dá vyrobit opravdu cokoliv. Menší děti si mohou nakreslit rytířský štít, který pak s pomocí rodičů vystřihnou a dozdobí barvičkami a samolepkami. S trochou šikovnosti ale zvládnete i krabici na poklady, prolézačku pro křečka, poštovní stanici, letadlo, domeček, auto, křídla, převlek kosmonauta a mnoho dalšího. O nábytku, který lze vyrobit z kartonu, jsme psali zde. Občas postačí položit na zem před dítě větší krabici a nebudete se stačit divit, jak si ji vyzdobí a jak dlouho se od ní nehne.

Podporujte dětskou kreativitu

Dnešní doba kreativitě moc nepřeje. Často je dětem servírováno všechno až pod nos, koukají na jednu pohádku za druhou nebo tráví velkou část svého volného času na mobilu. Doba je zkrátka taková, všeho je dostatek a děti nemají tu potřebu vymýšlet si svou zábavu samy. Kreativitu je proto potřeba pěstovat a dávat dětem nové a nové podněty. Karton je pro budování kreativity skvělou pomůckou, protože z něj lze různými technikami vytvořit opravdu vše, na co si vzpomenete.

Šetří přírodu a učí využívat zbytky

K rozvoji jemné motoriky a podpoře kreativity se ale přidává i další důležitá myšlenka. Zpracováváním kartonu, tedy vlastně odpadu, učíte děti využívat zbytky a používat recyklovaný materiál. Učíte je také být více ekonomickými, jelikož karton, který na výrobu potřebujete, vás nic nestojí. V obchodě s potravinami nebo i nábytkem jistě nebudou mít problém darovat vám nepotřebné krabice. Pokud se zrovna chystáte na nákup nábytku nebo elektrických spotřebičů, krabice rozhodně nevyhazujte.

Minimum nákladů, maximum zábavy

Karton nestojí vůbec nic a pořád nabízí dětem něco nového. Když dítě přestane jeho výrobek bavit, může jej znovu přetvořit nebo definitivně vyhodit. Ale vždy dobře poslouží a naučí dítě něco nového.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008