Náhlé bušení srdce může značit vážný zdravotní problém

 Zdraví 
20. listopadu 2020 08:38 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Syndrom preexcitace komor se může týkat každého Depositphotos
Stává se vám, že sedíte a najednou z ničeho nic zpozorujete silné bušení srdce? Někdy to trvá jen pár vteřin a ihned to zmizí, jindy se dostaví závratě a přechodná slabost, nebo může dojít i ke krátkodobé poruše vědomí.

Syndrom preexcitace komor, neboli preexcitační syndrom, někdy též zkráceně jen preexcitace, je poruchou vedení srdečního vzruchu, kdy se vzruch nešíří tak, jak má, ale takzvanými přídatnými drahami. Zkrátka obejde přirozenou cestu a ke spoji předsíní a komor dojde jinou, vlastní cestou. Vzruch se navíc díky tomu nešíří se zpožděním, ke kterému by jinak došlo, ale předčasně a tudíž nejsou blokovány příliš rychle přicházející vzruchy ze síní.

Tyto dráhy jsou nejčastěji vrozené, jelikož se jedná o dědičné onemocnění, ale mohou se objevit i po prodělané chorobě, jako například u zánětu srdečního svalu či endokarditidy.

Pravdu odhalí EKG

Zda trpíte syndromem preexitace komor či nikoliv, zjistíte ze záznamu při vyšetření na EKG. Tam vás buď doženou příliš silné příznaky, nebo diagnózu zjistíte při preventivním vyšetření náhodou. Pro podrobnější informace však budete odesláni na detailnější vyšetření srdce ke kardiologovi.

Nejčastější projevy a komplikace

Preexcitace si nemusíte ani všimnout, protože k bušení srdce může docházet jen velmi zřídka a pokud vás nijak nezastaví v činnosti, nejedná se o nebezpečný stav. Nejčastěji je právě bušení srdce tím, co vás na nemoc upozorní. Pakliže však pozorujete i přechodnou slabost, závratě nebo dokonce poruchy vědomí, návštěvu lékaře neodkládejte. Na EKG sdělte, že tyto problémy pozorujete.

V čem spočívá léčba

V případě zvýšené tepové frekvence je základem léčby zpomalení nebo přímo přerušení arytmie. Více jsme o rizicích arytmie psali zde. Toho se dá dosáhnout léky nebo elektricky. Ovšem často se přistupuje k operačnímu odstranění přídatné dráhy, a to s velmi vysokou účinností. Pokud váš kardiogram odhalí určitou odchylku, ale současně není pozorována arytmie, operaci nejspíš nebudete muset podstoupit, pokud zrovna nemáte rizikové povolání, jakým je například práce řidiče či pilota.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008