Se zadní rýmou je často spojena únava, bolesti hlavy, ale také záchvaty kašle. Odhalte ji a zbavte se jí

 Zdraví 
18. listopadu 2020 08:56 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zadní rýma je obtěžující, ale řešitelná Pixabay
Zadní rýmou se myslí vleklý zánět nosohltanu a vedlejších nosních dutin, který má někdy nenápadný, ale nekončící průběh. Ovlivňuje vaše zdraví i pohodu. Máme několik důležitých rad a informací.

Zadní rýma umí být velmi nepříjemná. Je s ní často spojena únava, bolesti hlavy, ale také nikde nekončící záchvaty kašle.

Příznaky

Pokud máte ucpaný nebo špatně průchodný nos a cítíte, že kdesi vzadu je přítomen nějaký hlen, který ale nedokážete vysmrkat, případně jen velmi obtížně, a pokud navíc tento hlen spíš stéká do krku a tam způsobuje další komplikace, mluvíme o zadní rýmě. Mezi příznaky tak patří i chronický kašel, chrapot, pocit zahlenění na patře a v krku, trvalá bolest v krku, potřeba si odkašlat. Někdy se může dostavit pocit, že máte v krku cizí těleso. Budete mít patrně horší čich, může se objevit teplota, nemoc může putovat i směrem do oblasti středního ucha či sestupovat z hltanu na hrtan.

Léčba

Způsob léčby záleží na mnoha okolnostech a určitě není možné si pomoci jen doma bez podrobného odborného vyšetření. Jednak může být důvod produkce hlenu buď virový nebo bakteriální, případně ale také alergický. U alergie ale nejde jen o pyly. Může jít o vliv chemických látek, prachu, ale též mohou být na vině hormonální změny.

Jindy je vše způsobeno zánětem vedlejších nosních dutin. Ten může být bohužel často chronický a potýkat se s ním můžete proto opakovaně. Někdy jsou na vině polypy v nose nebo různé výrůstky na nosní sliznici. Někteří lidé mají problémy hlavně v chladných měsících.

Správná diagnostika zahrnuje i krevní vyšetření, rentgen vedlejších nosních dutin nebo CT. Běžné je, že budete odesláni ke specialistovi ORL. Podle nalezené příčiny pak dostanete určité kapky do nosu či spreje. U bakteriálních infekcí s obsahem antibiotik. Můžete také projít specializovaným vyšetřením na alergologii.

Jak si pomoci doma

I lékařská doporučení často zahrnují průplachy nosu slaným roztokem, případně používání nosních sprejů s mořskou vodou či Vincentkou. Výhodou je, že jsou tyto prostředky volně dostupné a nezpůsobují žádnou závislost nebo negativní vedlejší efekty. Tyto postupy se používají i po operativních zásazích v oblasti nosu. Bližší informace najdete v textu prof. MUDr. Ivo Šlapáka, který najdete zde. Protože je potřeba dostatečně naředit hlen, který nemůže z nosu přirozeně odtékat, jeví se jako prospěšné dbát na pitný režim a prohřívat se jednak pobytem u sálajících kamen nebo pomocí napařování či přímo inhalací vodní páry. Samozřejmostí by měl být dostatek vitaminů, používat hodně česneku, omezit mléčné výrobky, dávat si bylinné čaje s medem a citronem a občas si dopřát horkou koupel a silný masový vývar. Další zajímavé tipy na odhlenění najdete třeba v článku zde. Také lze doporučit pobyt u moře. Osoby, které problém obzvlášť trápí, by měly myslet na možnost zimní dovolené v jižních krajích.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod