Kaki je velmi zdravé a posílí imunitu. Většina lidí ale při konzumaci dělá chybu

 Zdraví 
21. listopadu 2020 08:27 / Ema Maxová
  15
📷
4 fotografie v galerii
Chutné kaki má uvnitř hvězdičku a žádnou pecku Pixabay
Sezona plodů kaki začíná. Abyste si vychutnali skutečnou chuť tohoto ovoce, musíte jej hlavně nechat dozrát.

Toto exotické ovoce se k nám dováží z Japonska, Číny, Kalifornie či Španělska. Plody na export se musejí česat ještě nezralé, aby snesly tisíce kilometrů transportu. Při dopravě se nesmějí otlačit a zralé by tak přepravovat nešly.

Plod váží 200-400 g, má v průměru 6-9 centimetrů a nahoře má kalich s lístky. Zralý je měkký a zářivě oranžový, pokud je nedozrálý, je tvrdý a barva je spíše do žluta. Sklízí se na konci podzimu a v zimě.

Chuť

Kaki má chuť, která je na pomezí mezi broskví, melounem, vanilkou. Je relativně dost sladké, ale dá se upravovat i na slano. Výhodou je široká škála příprav. Vedle okamžité konzumace, kdy stačí kaki nakrájet na kolečka či kostičky, je možné také kaki použít do salátů, a to i salátů slaných – typické je kaki s kozím sýrem. Můžete ho ale upravit i tepelně a vyrobit z něj omáčku.

Jak správně konzumovat

Některé druhy jsou trpké, zcela nepoživatelné, pokud je ochutnáte před dozráním. U nás se prodává druh, který trpký není. Lidé ale někdy z neznalosti jedí kaki tvrdé a nezralé. To mívá za následek problémy s trávením. Kaki se neloupe a konzumuje se, po důkladném omytí, se slupkou. Zralé kaki se vlastně ani pořádně oloupat nedá. Výrazně sladkou chuť můžete doplnit několika kapkami citronové nebo limetkové šťávy.

Působí jako prevence před vznikem ledvinových a močových kamenů

Kaki je vhodné při hubnutí, protože urychluje a podporuje spalování tuků. Díky udržování hladiny cukru v krvi budete mít také menší chuť na sladké. Dopřejte si ho minimálně 2krát týdně. Kaki můžete jíst samotné nebo přidat do salátů či jogurtu. Hodí se i do těstovinových salátů či k masu. 

Podporuje zdravé trávení

Kaki je skvělým zdrojem vlákniny. Ta má velmi pozitivní vliv na trávení. Zlepšuje průchodnost střev, funguje jako prevence před chronickým zánětem trávicího traktu, který může v některých případech vyústit až v rakovinu tlustého střeva. Pokud vás občas trápí zažívací potíže, pravidelná konzumace kaki je správná volba. Mělo by se vám po něm trochu ulevit.

Účinky kaki na naše tělo

  • Odstraňuje únavu.
  • Zlepšuje kvalitu spánku.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Udržuje v normě hladinu cukru v krvi.
  • Prevence proti rakovině.
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
  • Prevence proti ateroskleróze.
  • Podporuje správné trávení a vyprazdňování (zácpa, průjem).
  • Chrání sliznici střev před působením škodlivých látek.
  • Má močopudný účinek.
  • Má pozitivní účinek na pleť.
  • Zklidňuje nervový systém.

Psali jsme také: Indický ženšen výborně posílí imunitu a sníží cukr v krvi i cholesterol. Pěstovat ho lze doma.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008