Jak maximalizovat ochranu před koronavirem, pokud patříte do ohrožené skupiny

 Zdraví 
28. listopadu 2020 17:11 / Eva Vogelová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Covid-19 nejvíce ohrožuje starší a nemocné jedince  Pixabay
Počty nakažených covidem-19 se bleskově šíří. Jde o poměrně nevyzpytatelný virus, protože se projevuje různě. Někteří mohou mít těžký průběh onemocnění, jiní ho nemusí vůbec rozpoznat. Nebezpečí představuje hlavně pro starší a nemocné jedince. Může hodně zkomplikovat život i lidem se sníženou imunitou. Pokud patříte do ohrožené skupiny, zjistěte, jak se před koronavirem maximálně ochránit.

Šíření koronaviru už nelze zastavit, ale pouze zpomalit. Patrně tu s námi bude ještě dlouho. Neměli byste ho podceňovat a naučit se před ním chránit. Platí to dvojnásob, pokud patříte do ohrožené skupiny. Blíží se navíc chřipková sezona, která může pandemii ještě zkomplikovat.

Myjte si ruce důkladně několikrát denně

Mytí rukou je jedno z nejdůležitějších opatření v boji proti koronaviru. Vir se šíří kapénkami, může se objevit na různých místech. Stačí sáhnout na určitý povrch, kde se covid-19 nachází, a dostane se vám na ruce. „Mytí rukou je velmi důležité. Umývám se pokaždé, když vejdu do domu. Výhody pravidelného mytí jsou jasné, ale mnozí na ně zapomínají,“ tvrdí americký lékař a imunolog Anthony Fauci.

Mýt ruce byste si měli alespoň dvacet vteřin. Nezapomeňte na prostory mezi prsty. Pokud to jde, preferujte mytí mýdlem před dezinfekcí. „Mýdlové molekuly narušují vrstvu obklopující virus. Když se virový plášť rozloží, covid-19 už nebude schopný fungovat,“ vysvětluje infektolog David Goldberg. Dále byste neměli nikomu podávat ruce, pozdravte pouze ústně. A dodržujte od ostatních dostatečný odstup.

Doplňujte vitamin D

Nikoho patrně nepřekvapí, že vitamin D je pro lidské tělo velmi důležitý. Dostatek vitaminu snižuje riziko respiračních onemocnění. Několik studií dokazuje, že vitamin D posiluje imunitní systém a snižuje pravděpodobnost, že proděláte vážný průběh nemoci. Jednu z nich si můžete přečíst zde.

Vitamin D se získává zejména ze slunce, což je na podzim poměrně problematické. Proto ho má většina lidí nedostatek. Vitamin D najdete i v některých potravinách. Vyskytuje se třeba v mléce, vejcích či rybách. Psali jsme také: Kaki je velmi zdravé a posílí imunitu. Většina lidí ale při konzumaci dělá chybu.

Nikam necestujte

Nákazu koronavirem eliminujete tím, že nebudete cestovat do zahraničí. Platí to však i pro pohyb v České republice. Čím méně lidí potkáte, tím riziko nákazy zmenšíte. Vycházejte z domu pouze v nutných případech. Můžete se však projít do přírody, kde nikdo není. Procházky jsou naopak žádoucí. Noste roušku i v případě, že se setkáte se svojí rodinou. Pokud patříte do ohrožené skupiny, měla by to pochopit.

Nepodléhejte stresu

Stres může být spouštěčem hned několika nemocí. Oslabí imunitní systém, což by mohlo přispět ke komplikovanému průběhu covidu-19. Proto se snažte eliminovat stres a dělat v rámci možností činnosti, které vás baví. V této době není jednoduché si udržet vnitřní klid, ale je to velmi potřebné. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod