Nošení roušek si vybírá svoji daň. Kvůli nim se na pleti objevuje takzvané maskné

 Krása 
25. listopadu 2020 09:19 / Eva Vogelová
  5
📷
5 fotografií v galerii
Maskné vzniká zvlhnutím obličeje pod rouškou  Depositphotos
Bez roušek stále není možné vyjít ven. Musíte je mít, ať už jdete kamkoliv. Jde o potřebnou ochranu před koronavirem. Pokud nosíte roušku několik hodin denně, může se vám na obličeji vytvořit maskné. Přečtěte si, co maskné znamená a jak mu předejít.

Dlouhodobé nošení roušek pleti příliš nesvědčí. Kvůli nim vzniká kožní problém s názvem maskné. Pro širokou veřejnost jde o nový pojem. Dříve ho znali pouze někteří zdravotníci, kteří roušky museli nosit v práci vždy.

Co maskné znamená?

Význam slova maskné jste už možná rozpoznali z názvu, protože ten o něm hodně napovídá. Maskné je akné, které vzniká z nošení roušky. Výraz vznikl spojením dvou anglických slov „mask“ (rouška) a acne (akné). Jde o akné, které se spojí s různými druhy vyrážky.

„Mnoho pacientů zažilo problémy s péčí o pleť při nošení pokrývky obličeje. Zmínit mohu zejména velký nárůst akné, růžovky, kontaktní dermatitidy nebo svědivé vyrážky,“ tvrdí dermatoložka Rachel Reynolds. Maskné se objevuje zejména na tvářích, bradě či okolo úst.

Proč maskné vzniká?

Maskné vzniká ze dvou důvodů. Jeden z nich jsou mechanické otlaky z roušek a respirátorů. Během jejich každodenního nošení se narušuje ochranná bariéra pleti. Dalším viníkem je vlhkost, která se uvnitř roušky vytváří.

„Nošení masek může někdy spustit pocení obličeje a s tím souvisí i riziko mastnější pokožky, která může ucpat póry a způsobit poškození,“ vysvětluje dermatoložka Rachel Reynolds. Kromě nošení roušek byste si měli často mýt a dezinfikovat ruce, což způsobuje jejich podráždění. Zjistěte, jak mu předejít.

Jak se maskné zbavit?  

Maskné můžete předejít tím, že budete nosit kvalitní roušky, které nebudou dráždit vaši pleť. Vyberte si vzdušný materiál. Zvolit můžete satén nebo hedvábí. „Jednou z možností je použití bavlny, která je prodyšná a nedráždí pokožku. Lidé se sníženou imunitou by se však měli držet chirurgických masek, které je před nákazou koronaviru ochrání trochu lépe,“ tvrdí dermatoložka.

Pokud nosíte roušku několik hodin denně, důkladně svoji pleť čistěte. Aktuálně to potřebuje mnohem více než dříve. Zvolte speciální kosmetické prostředky, které se zaměřují na čištění pórů či akné. „Vyčistěte si obličej ráno i večer volně prodejným přípravkem na akné, který obsahuje kyselinu salicylovou nebo benzoylperoxid. Pokud to nefunguje, vyzkoušejte adapalenový gel,“ radí dermatoložka Rachel Reynolds.

Kromě čištění potřebuje pleť i hydrataci. Může vám pomoci obnovit ochrannou bariéru a hydratuje suchá místa na obličeji. Nanášejte vždy pouze tenkou vrstvu. Neuškodí vám, když si budete několikrát denně mýt obličej vodou. Pokud používáte make-up, dejte si pauzu. Líčení totiž může maskné ještě zhoršit.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008