Neopakujte letos chyby při pečení a pletení vánočky, bude perfektní

 Ostatní 
17. prosince 2020 15:30 / Eva Vogelová
  4
📷
5 fotografií v galerii
Pečení vánočky není jednoduché, často se nepovede podle představ  Depositphotos
Pečení vánočky není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Během něj totiž můžete udělat hned několik chyb, které se negativně odrazí na chuti a vzhledu vánočky. První chyba, kterou se lidé u pečení vánočky často dopouštějí, je, že si na to nevyhradí dostatek času. Pokud budete spěchat, s největší pravděpodobností se vám vánočka nepovede tak, jak byste si představovali. Na co si dát při pečení ještě pozor?

Pečení vánočky k Vánocům neodmyslitelně patří, jde o jednu z nejstarších tradic. Mnohdy pečení vánočky nedopadá dobře. Snadno může prasknout, dostatečně nevykynout, připéct se nebo spadnout. Těmto potížím můžete předejít, pokud si uvědomíte, kde děláte při pečení vánočky chyby.

Nepřidávejte žádné suroviny navíc

S pečením vánočky nemáte velké zkušenosti? V tom případě se nepouštějte do žádných složitějších akcí. Budou vám stačit pouze základní suroviny. Zbytečně do ní nepřidávejte kandované ovoce nebo speciální koření. Pokud jste spíše začátečníci, spokojíte se s krupicovým cukrem, solí, hladkou moukou, máslem, tukem, vejci, vodou či mlékem a droždím. Veškeré suroviny by měly být čerstvé a kvalitní. Experimenty zkoušejte, až budete v pečení vánoček zdatnější.

Nenechávejte vánočku kynout zbytečně dlouho

Odhadnout, jak dlouho nechat kynout vánočku, není legrace. Někteří ji raději nechávají kynout déle, což není správné. Bude totiž tvrdá a hutná. Krátké kynutí vánočce také neprospěje, mohla by se rozpadnout. Dobře vykynuté těsto musí mít alespoň dvojnásobný objem. Správně vykynuté těsto poznáte tak, že do něj uděláte prstem důlek. Pokud se vrátí velmi pomalu zpět, déle už ho nenechávejte kynout.   

Vánočka nesmí být příliš volná ani utažená

Zaplést vánočku není jednoduché. Musíte se trefit do zlatého středu. Neměli byste ji totiž moc utahovat, protože při pečení praskne. Zároveň nemůže být ani moc volná, protože by se mohla sesunout. Vánočku propíchněte na třech místech špejlí, aby byla stabilnější. Často se stává, že se vánočka při pečení vysuší. Tomu můžete předejít tak, že dáte do trouby malý hrnec s vodou. Po vyndání vánočku neskladujte hned v chladu. Potřebuje se zchlazovat postupně.

Vajíčky nešetřete

Těsně před pečením vánočku pomažte rozšlehanými vejci. Spousta lidí s nimi šetří a tuto činnosti spíše odbyde. Když ji však potřete málo, nebude se lesknout a její barva bude spíše šedivá. Na pomazání vánočky si dejte záležet. Dále čtěte: Připravte si doma dokonalý smažák. S těmito tipy už vám nikdy nevyteče

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod