Z neholeného podpaží plynou překvapivé zdravotní výhody

 Krása 
19. ledna 2021 09:02 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Holení podpaží není moc zdravé Depositphotos
Zvyk holit si chloupky na těle, a především ty v podpaží, existuje od nepaměti. Říká se, že tělo si holíme již více než 100 000 let. I když v počátcích se chloupky vytrhávaly, než vznikly první holící nástroje.

Holení ochlupení bylo považováno za způsob, jak omezit pachy, infekce a škůdce. Mělo to také kulturní význam, zejména u starověkých Egypťanů, kteří si oholená těla spojovali s čistotou a vyšší třídou. Nyní je však to, zda si ochlupení na těle holit či nikoli, čistě estetickou volbou. A navíc, i když ochlupení na těle mají obě pohlaví, pouze ženy jsou pod tlakem, aby si jej holily. Oholené tělo bylo po celá desetiletí ideálem ženské krásy, ale to z něj překvapivě nedělá tělo zdravé.

Holení je totiž kulturní fenomén prosazovaný těmi, kdo stanovují a dodržují standardy krásy. V poslední době se ale některé ženy začaly z těchto standardů vymaňovat právě i tím, že si přestaly holit podpaží. Mezi takové stoupenkyně překvapivě patří i řada hollywoodských hereček.

Rizikové faktory

Samozřejmě tím, že si nebudete holit podpaží, odstraníte dermatologické problémy, které z toho mohou vyplývat. Jde především o zarostlé chloupky, popáleniny od holítek, vyrážky a podráždění. Navíc tyto malé drobné škrábance mohou vést k infekcím.

Podráždění třením

Neholení snižuje kontaktní tření kůže o kůži, což znamená, že když provádíte činnosti zahrnující pohyb paží, jako je běh nebo chůze, je vaše pokožka mnohem méně podrážděná třením. To může vést k méně kožním problémům, jako jsou vyrážky a zarostlé chloupky.

Feromony

Je všeobecně známo, že naše přírodní vůně hrají roli při seznamování. A tato vůně je způsobena feromony. Studie ukázala, že přírodní feromony našich partnerů, které jsou emitovány z podpaží bez deodorantu, způsobují, že se cítíme klidnější a méně stresovaní.

Chemikálie

Hodně se mluví o hliníku ve spojení s rakovinou prsu, ale tvrzení, že hliník v antiperspirantech vede ke zvýšené míře rakoviny prsu, musí být ještě prokázáno. Bez ohledu na to, jaké chemikálie do svého podpaží dostáváte, vyholené podpaží absorbuje větší procento z nich.

Kromě toho byla prokázána korelace mezi použitím antiperspirantu s hliníkem, holením a věkem nástupu rakoviny prsu. To vede k závěru, že holení v podpaží s použitím antiperspirantu/deodorantu může u rakoviny prsu nějakou roli hrát.

Stále nejste přesvědčené? Nevadí. Můžete třeba omezit holení podpaží o víkendech nebo ve dnech či týdnech, které trávíte někde, kde nemusíte vypadat perfektně.

Navíc věda odhalila, že dopad holeného na tvorbu tělesného pachu je opravdu minimální. Podobně je tomu s myšlenkou, že neoholená podpaží voní méně půvabně než oholená. Máme také tendenci si myslet, že holení nám pomáhá méně se potit. Ale pravdou je, že holení na to nemá žádný vliv. Dále čtěte: Obličej bychom si mýt ve sprše neměli. Ukázalo se, že tím děláme velkou chybu v péči o pleť.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod