Proč nám po alkoholu není dobře a kterým drinkům se vyhnout

 Ostatní 
16. ledna 2021 17:19 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
U některých lidí alkohol vyvolává nežádoucí reakce Pixabay
Už se vám stalo, že jste toho ani moc nevypili a přitom se vám v obličeji udělaly červené fleky a vůbec váš obličej vypadal tak nějak divně? Mnozí s tím mají své zkušenosti, včetně toho, že po pár skleničkách měli například pocit ucpaného nosu, nevolnosti nebo bolení hlavy.

Takže jde o alergii na alkohol, nebo co vlastně způsobuje tyto změny ve vašem obličeji a těle, sotva něco vypijete?

Za vším hledejte enzymy

"Vše se děje u lidí, kteří špatně tráví alkohol,“ říká lékař Abisola Olulade a vysvětluje, že k tomu dochází kvůli genetické mutaci, která způsobuje snížení exprese enzymu zvaného ALDH2. "Někteří lidé mohou mít nedostatek ALDH2 (nižší hladiny ALDH2), což způsobuje neschopnost rozkládat acetaldehyd, který se pak hromadí v těle a může způsobovat nepříjemné účinky, mezi které patří zrudnutí, ale také nevolnost a bolest hlavy.“

Do jisté míry někteří lidé mají problémy s konkrétními druhy alkoholu a s tím, jak na ně jejich tělo reaguje. A v neposlední řadě je tu fakt, že alkohol dehydratuje, takže pokud během popíjení nevypijeme také dostatek vody, pak nás pravděpodobně neminou otoky očí, kruhy pod očima a špatně vypadající pleť na obličeji.

Olulade proto doporučuje vysledovat především, který alkohol v našem těle vyvolává nechtěné reakce, protože různé alkoholy obsahují různé přísady, které mohou více škodit než jiné.

Rizikové drinky

"Například červené víno obsahuje více tříslovin než bílé víno a pokud je na ně někdo alergický, nebo citlivější, může to způsobit zrudnutí obličeje,“ říká Olulade. "Některá vína také mají více siřičitanů než ostatní, což může také způsobit návaly. Návaly mohou nastat také u jiných typů nesnášenlivostí, například ti, co rádi pijí pivo a jsou citliví na lepek, pak mají na alkohol nechtěné reakce, včetně návalů."

To ale fakticky platí i pro destiláty vyrobené z obilovin. Kdo je tedy například citlivý na lepek, měl by se vyhývat jak pivu, tak obilným destilátům všech značek.

Pokud u vás tedy alkohol vyvolává některé ze zmiňovaných nechtěných reakcí a nejste si vědomi žádných intolerancí, pak byste měli nejen přestat tyto rizikové drinky pít, ale měli byste také navštívit lékaře, který zjistí, zda se u vás nejedná o nějaký závažnější zdravotní problém. Dále čtěte: Kořeny chřestu pomohou v boji proti depresím a stresu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod