Olej nebo mléko. Co radí odborníci v péči o pleť a jaké jsou mezi mléky a oleji rozdíly

 Krása 
31. ledna 2021 13:09 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tělová mléka i oleje mají své výhody Depositphotos
Někdo preferuje tělové mléko, jiní zase dávají přednost tělovému oleji. Většina lidí se při výběru řídí spíše svým pocitem, ale co radí odborníci a jaké jsou mezi mléky a oleji rozdíly?

Tělové oleje i krémy jsou určeny ke zvlhčení pokožky, tak jak přesně se liší? Oleje pomáhají znovu vnést ztracenou vlhkost do pokožky, protože se doslova vpíjejí přímo do kůže. Tělová mléka jsou částečně na bázi vody a v různých formách regulují různé problémy pokožky. Například ti, kdo trpí problémy s ekzémy, sáhnou po mléku, jež uleví od svědění, ti se strukturovanou pokožkou zase využijí vyhlazovací mléko.

Výhody tělového oleje

Oleje regulují produkci kožního mazu. Oleje jsou oblíbené pro své absorpční vlastnosti, protože mnoho rostlinných olejů, například avokádový, jojobový a mandlový, napodobují přírodní lipidy nacházející se v naší pokožce, což je ideální z několika důvodů. Za prvé, podobnosti ve struktuře mohou pomoci opravit a znovu regulovat vlhkostní bariéru pokožky, která je zodpovědná za produkci oleje.

Oleje zlepšují funkci kožní bariéry. Výzkumy ukazují, že když jsou tyto oleje pokožkou absorbovány, vrchní vrstvy naší pokožky s nimi zacházejí jako s vlastními, což má za následek reparativní a zvlhčený účinek. Většina olejů na trhu také obsahuje méně pochybné přísady než tělová mléka.

Výhody tělového mléka

Tělová mléka zvlhčují suchou pokožku. Dermatoložka Rachel Nazarian se domnívá, že mléka mají má výhodu nad oleji ve zvlhčovacích schopnostech. "Mléka jsou směsí oleje a vody a obvykle fungují lépe na suchou pokožku,“ říká. "Protože jsou částečně na vodní bázi, často lépe pronikají pokožkou a mohou dodávat přísady, které zlepšují schopnost pokožky udržovat vlhkost.“

Tělová mléka často obsahují přísady s dlouhodobými výhodami. "Hledejte pleťová mléka obsahující kyselinu hyaluronovou a ceramidy. Obě zlepšují schopnost pokožky zadržovat vodu v průběhu času,“ říká Nazarian.

Jak aplikovat tělový olej

Jde vlastně o načasování. Díky své okluzivní povaze budou oleje fungovat lépe, když je vaše pokožka mokrá (protože pomáhá zadržet tu vodu), takže to může být vaše nejlepší volba hned po sprchování. "Ihned po ukončení sprchování pokožku jemně osušte ručníkem a poté naneste olej smícháním s kapičkami vody, které na pokožce zůstaly,“ radí Nazarian. "Pomůže to zablokovat maximální možné množství hydratace.“ 

Jak aplikovat tělové mléko

Jak tedy mléko nejlépe funguje? Stejně jako tělový olej by měla být mléka nanášena na vlhkou pokožku hned po sprchování. Můžete si také zvolit nanášení tělového mléka na vrchní část oleje, pokud je vaše pokožka hodně suchá, a můžete jej použít po holení, abyste zabránily vysušení čerstvě exponované pokožky, a také k uklidnění podráždění od žiletky. Dále čtěte: Jak prodloužit interval mezi mytím vlasů i bez použití suchého šamponu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod