Jak často a jakým způsobem byste měli čistit své šperky

 Móda 
30. ledna 2021 17:38 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Řada lidí čištění šperků podceňuje Depositphotos
Šperky, které nosíme každý den, často poškodí make-up, krém, kontakt s naší pokožkou a v neposlední řadě i venkovní vlivy. Jak často tedy musíme své šperky čistit? To záleží na tom, jak často je nosíme.

Andrew Brown, uznávaný odborník na šperky tvrdí, že "například zásnubní prsten, který se nosí každý den, bude potřebovat pravidelnější čištění než přívěsek, který se nosí jen občas.“ Přívěsky obecně nepatří mezi ty nejpoškozenější šperky, ale náušnice a prsteny přicházejí do styku se všemi druhy látek a choroboplodných zárodků a časem se na nich hromadí špína. Odborníci jako Brown obecně doporučují, abyste si své šperky sundali při líčení, při používání opalovacího krému nebo obličejového či tělového krému. Čas od času je ale nutné šperky vyčistit. Jak tedy na to?

Vytvořte si plán čištění

Brown doporučuje čistit šperky minimálně jednou za měsíc. Kousky, které se častěji znečišťují, jako například náušnice, lze podle potřeby vyčistit klidně i dvakrát za týden. Samozřejmě záleží na stavu jejich znečištění.

Pokud své šperky vůbec nečistíte, může to mít dopad jak na vaše šperky, tak možná i na vaše zdraví. Je to proto, že se šperky "zašpiní, což znamená, že se šperky stávají tmavšími, méně barevnými, ztrácejí svůj lesk a jiskru a v konečném důsledku jsou nejen nevzhledné, ale také méně hygienické,“ říká Brown.

Jak šperky čistit

Jakmile si určíte svůj pravidelný plán čištění, chcete své šperky vyčistit tak, abyste nepoškodili materiál. Některé ze způsobů, jak můžete šperky vyčistit, jsou podle Browna tyto: pro náročné čištění se rozhodněte pro ultrazvukový čistič šperků. Ultrazvukový čistič šperků nabízí bezpečný způsob čištění šperků, brýlí a dokonce i mincí parními a zvukovými vlnami.

Pokud máte doma dokonce diamantový šperk, pak jej můžete speciálně vyčistit pomocí malého kartáčku na diamanty. Extra jemné čisticí prostředky a polymery v kartáčku fungují na diamantech a drahých kamenech obecně skvěle, takže po vyčištění září jako nové.

K čištění šperků můžete také použít jemný čisticí prostředek na šperky a kartáček na zuby. Existují univerzální čističe na šperky, které fungují téměř pro každý typ šperků. Některé produkty jsou dodávány také s kartáčkem pro detailnější čištění, ale nikdy samozřejmě při čištění nepostupujte hrubou silou. Jemné čištění stále odstraňuje nečistoty, zvláště pokud správně pracujete s čisticím prostředkem. Šperky zkrátka při čištění nikdy hrubě nedrhněte. Dále čtěte: Pět základních kousků, které nesmějí chybět v šatníku žádné ženy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008