Sedm důležitých věcí, které byste měli vědět o alergii na arašídy u dětí

 Děti 
29. ledna 2021 10:35 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vyhýbání se arašídům v dětství podporuje vznik alergie Depositphotos
V posledních desetiletích roste počet dětí, které se potýkají s alergiemi na arašídy. Lékaři proto zkoumali, čím to je a zdá se, že nyní už vědí, co za nebezpečnými dětskými alergiemi stojí.

Zde je tedy sedm důležitých věcí, které by rodiče určitě o alergii na arašídy měli vědět.

Děti, které nejí arašídy v raném dětství, mají větší riziko alergie

I když jste již pravděpodobně slyšeli, že už nemusíte čekat, až vaše batole odroste, než ochutná první arašídy, je opatrnost v tomto směru vlastně kontraproduktivní. Ukázalo se, že odložení konzumace arašídů může ve skutečnosti zvýšit riziko vzniku alergie, říká alergolog Michael Pistiner.

Lékaři na to přišli díky dlouhodobé studii, která prokázala, že jen 3 procenta dětí, které začaly jíst arašídy brzy, nakonec měla alergickou reakci. Naproti tomu 17 procent dětí, které se setkaly s arašídy až po dovršení pěti let věku, se alergiky staly.

Ekzém komplikuje alergie na arašídy

Normální pokožka má zdravou bariérovou funkci, která pomáhá zabránit arašídovým částicím v pronikání. Na druhou stranu děti se suchou, červenou, svědící kůží spojenou s  ekzémem mají špatně fungující bariéru kvůli zánětům v ní. Rozdíl v bariérové funkci může vysvětlovat, proč jsou děti s ekzémem více ohroženy potravinovými alergiemi.

Většina dětí by měla začít jíst arašídy od šesti měsíců věku

Podle nejnovějších doporušení by děti mohly začít postupně konzumovat arašídy už od šesti měsíců věku, pokud nemají závažný ekzém nebo alergii na vejce. Je také dobré vědět, že alergií na arašídy netrpí žádný člen rodiny. V opačném případě se doporučuje děti nejprve nechat odborně vyšetřit.

S konzumací arašídů u vašich dětí to nepřehánějte

I když arašídové máslo u nás není zrovna populární, lékaři doporučují podávat 2 gramy arašídového proteinu dětem do pěti let třikrát týdně, aby si dětský organismus na arašídy zvykl.

Stejně brzy začněte do stravy zavádět i další alergeny

To se týká zejména vajec a dalších alergenních potravin. Čím dříve je dětem do stravy v malém množství zavedete, tím menší je šance, že v pozdějším věku u dětí vyvolají alergické reakce.

Děti obvykle z arašídové alergie nevyrostou

Asi 80 procent dětí s alergií na arašídy a 90 procent dětí, které jsou alergické na ořechy, mají tuto alergii už na celý život.

Vaše těhotenská strava neovlivňuje dětské alergie

Neexistují žádné přesvědčivé vědecké důkazy, které by naznačovaly, že konzumace vysoce alergenního jídla během těhotenství může zabránit potravinové alergii u vašeho dítěte nebo jej vystavit vyššímu riziku jejího vzniku. Dále čtěte: I dětem mohou vlasy vypadávat. Záchrana je možná jen tehdy, pokud rodiče včas zakročí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod