Kešu ořechy mají jemnou chuť, pomahají udržet pokožku výrazně mladší a celkově brání stárnutí organismu

 Zdraví 
26. února 2021 17:34 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kešu ořechy ovlivňují naše zdraví na několika frontách Depositphotos
Mnozí už dávno zjistili, že náš jídelníček významně ovlivňuje naše zdraví. Je proto dobré do pestré stravy zařazovat zdravé jídlo. A zdravé jsou i kešu ořechy.

Kešu ořechy jsou velmi oblíbené pro svou jemnou chuť i využití v kuchyni. Ještě lepší účinky mají na naše zdraví. Přísně vzato nejde o ořech. Konzumuje se vyloupnutý obsah nažky stromu s názvem ledvinovník západní.

Co obsahují

Kešu ořechy obsahují hořčík, zinek a měď. Najdeme v nich i vápník a draslík. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, je jí až 17 procent celkové váhy kešu ořechů. Důležitý je vitamin K, E, B6 a kyselina listová. Velmi důležitý je zeaxanthin, lutein a další látky s antioxidačními účinky. Kešu jsou bohaté na zdravé tuky. Mají asi 82 procent nenasycených mastných kyselin, přičemž z toho 66 procent jsou mononenasycené tuky, které prospívají srdci.

Co ovlivňují

Kešu ořechy ovlivňují naše zdraví na několika frontách. Měď a antioxidanty se podílejí na tvorbě kolagenu a tím přímo ovlivňují stav naší pleti a celkově brání stárnutí organismu. Díky zinku a dalším složkám je zase posílena imunita a schopnost hojení. Lutein a zeaxanthin chrání naše oči, redukují oční zánět, snižuje se riziko šerosleposti a makulární degenerace. O prospěšnosti pro srdce jsme už psali. Stejně tak ale působí jako prevence diabetu, rakoviny i vysokého krevního tlaku. Obsah mědi pozitivně ovlivňuje i hospodaření těla se železem. Kešu jsou tedy dobré i pro lidi a anémií. Ovlivňují metabolismus a pomáhají spálit přebytečné tuky v těle. Hořčík zase ovlivní fungování nervů a svalů. Kešu jsou skvělé i jako pomoc proti depresím a nervozitě.

Jak konzumovat

Kešu nejsou levné, ale na druhou stranu jich není třeba konzumovat obrovské množství. Už pět ořechů denně má pozitivní dopad na naše zdraví. Chcete-li si ale dopřát víc, můžete. Jen je třeba myslet na to, že větší množství obsahuje také dost energie. Nejlepší jsou pochopitelně přírodní, nepražené a nesolené. Z kešu se dají vyrábět různé zajímavé dobroty. Oblíbené jsou u veganů, ale hodí se pro každého. Z kešu vyrobíte rostlinnou smetanu, základ pro nepečené zákusky. Připravit se dá kešu máslo či kešu sýr. Výtečné je kešu přimíchat k dalším zdravým ořechům a dávat si je jako svačinu. Kdo chce kalorickou bombu, může si připravit pomazánku na způsob nutely. Návod najdete zde. Jen doporučujeme použít místo cukru či medu čekankový sirup, o němž jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod