Jak se rychle zbavit křeče v noze a jak jí lze předcházet

 Zdraví 
14. března 2021 14:02 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Svalová křeč dokáže člověka úplně zmrazit Depositphotos
Svalové křeče znepříjemňují život ženám i mužům všech věkových kategorií. Nejčastěji se jedná o křeče dolních končetin, zejména lýtek, které obvykle přicházejí v noci a brzkých ranních hodinách. Mohou vznikat z různých důvodů a od toho se odvíjí i následná léčba. Jak se jich zbavit ve chvíli, kdy se objeví a jak jim předcházet?

Silné bolesti, která znenadání udeří v různých částech těla, se chce každý co nejrychleji zbavit. Pokud se tento problém týká i vás, určitě jste již mnohokrát zkusili bolavé místo masírovat, aby se prokrvilo, ale úleva nepřicházela. Odtrpěli jste si chvilkovou křeč, která přešla, ale zanedlouho se objevila další. V tomto článku se dočtete, které metody opravdu uleví od bolesti a zabrání křečím do budoucna.

Svalová křeč je ochrannou reakcí svalu, kdy se sval prudce stáhne, aby zabránil možnému poškození. Nejčastěji k tomu dochází kvůli únavě, chladu, špatné životosprávě, nesprávnému zatížení určité svalové skupiny, ale i z důvodu dehydratace, chronické žilní nedostatečnosti, těhotenství, nadváhy, nedostatku minerálů, a mohou je způsobovat i některé léky, alkohol, sedavý způsob života, diabetes, ale i nevhodná obuv či stres.

Když chybí hořčík

Důvodem křečí kosterního svalstva může být i hypomagnezémie, tedy nedostatek hořčíku. Vápník a hořčík jsou totiž při ovládání svalových zakončení zásadní a musí být ve správném vzájemném poměru. Důležité jsou ale i další minerály, jako například již zmiňovaný vápník, vitamin D, který zajišťuje správné vstřebávání vápníku, či draslík.

Jak se křeče zbavit, když vás zasáhne

• Dopřejte si koupel

Sval zasažený křečí je potřeba zahřát. Ideální je navštěvovat v rámci prevence saunu, ale doma si můžete napustit i horkou vanu, nebo na místo přiložit nahřívací polštářek, jak jej vyrobit jsme psali zde. Pomůže i nahřátý ručník nebo kapesník namočený do horké vody (a vyždímaný). V případě koupele můžete využít i sílu rozmarýnu či arniky tím, že přisypete trochu bylinky do vody.

• Sval zahřejte zevnitř

Od křeče pomůže ulevit i šálek horkého čaje, který zahřeje organismus zevnitř. Nejlepší je si pravidelně dopřávat antirevmatický čaj, který obsahuje potřebné minerály.

• Nesnažte se to rozmasírovat

Když vás chytne křeč, první reakcí bývá snaha bolest rozmasírovat a nedokrvenou partii prokrvit. Podle lékařů je to ovšem velká chyba, protože masáží staženého svalu jej můžete i poškodit. Při křeči totiž dochází ke vzniku drobných trhlinek ve svalu, které můžete masáží dokonce zvětšovat.

• Protáhněte sval

Svalová křeč dokáže doslova zastavit v pohybu a člověka úplně zmrazit. První pomocí tak může být postižený sval protáhnout. Snažte se proto udělat takový pohyb, při kterém se bolavý sval co nejvíce natáhne. Můžete ho zkusit i rozhýbat a pokusit se projít.

• Jednoduchý cvik

Při akutní křeči také může pomoci zakroucení. Nejprve přestaňte s pohybem, který křeč vyvolal, a poté začněte lehce kroutit palcem u nohy. Připojte i další prsty, pak celé chodidlo a nakonec zapojte celou nohu. Měli byste cítit pozvolný ústup bolesti.

Jak křečím předcházet

Kromě udržování správné hladiny hořčíku je potřeba dbát i na zdravou životosprávu, dostatečný pohyb a snížit případnou nadváhu. Po cvičení se vždy adekvátně protáhněte. Křeče může způsobovat i nedostatečný příjem tekutin, proto se zaměřte i na pitný režim. Dopřejte si koupele a nechte svaly občas relaxovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008