Nedostatek jednotlivých vitaminů skupiny B se projevuje různými symptomy, které byste měli znát

 Zdraví 
27. března 2021 10:00 / Eva Vogelová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Vitaminy řady B najdete v mnoha potravinách Depositphotos
Vitaminy řady B jsou pro náš organismus velmi důležité, protože zastávají mnoho funkcí. Celkem jich je osm a každý z nich hraje v lidském těle svoji specifickou roli. Zároveň se jejich nedostatek může projevit konkrétními příznaky. Možná mezi nimi najdete symptomy, které vás aktuálně tíží a vyřešíte tím svůj problém.

Pokud se rozhodnete některé vitaminy z řady B jíst, nemusíte se uchylovat pouze k potravinovým doplňkům. Najdete je i v běžné stravě, kterou můžete zařadit do svého jídelníčku. Vitaminy skupiny B naleznete v mrkvi, rajčatech, bramborech, špenátu, kapustě, ovesných vločkách, švestkách, banánech, mléčných výrobcích, rybách nebo vejcích.

Několik vitaminů B bylo ze skupiny vyjmuto, protože dle odborníků nesplňují všechna kritéria, která by jim zajistila čestné místo mezi ostatními. Nicméně to neznamená, že organismu vůbec neprospívají. I ony dokáží pozitivně ovlinit některé funkce těla.

B1 (thiamin)

Vitamin B1 pomáhá přeměňovat glukózu na energii, urychluje hojení ran a je nezbytný pro správné fungování nervů. Posiluje imunitní systém a napomáhá ke zmírnění stresu. Nedostatek thiaminu se projevuje problémy s pamětí, ztrátou chuti k jídlu, úzkostí, podrážděností, srdečními potížemi a také vznikem onemocnění nervového systému, které se nazývá beri-beri.

B2 (riboflavin)

Vitamin B2 napomáhá k udržení kolagenu, čímž chrání strukturální integritu pokožky a urychluje hojení ran. Dále zlepšuje vstřebávání zinku, což je důležitý minerál, který podporuje zdraví pokožky. Nedostatek riboflavinu poznáte podle toho, že vám praskají koutky, otékají rty, nadměrně padají vlasy a také vás mohou svědit oči.

B3 (niacin)

Vitamin B3 má pozitivní vliv na nervovou soustavu, takže zlepšuje psychický stav člověka. Kromě toho zpomaluje stárnutí pokožky a oddaluje vznik jemných vrásek. Chybějící niacin poznáte podle bolesti hlavy, depresí, střevních potíží, únavy nebo kožní vyrážky.

B5 (kyselina pantothenová)

Vitamin B5 zachovává vlhkost pokožky, zlepšuje její pružnost a zároveň přispívá ke svěžímu vzhledu obličeje. Hydratovaná pokožka je i odolnější, čímž se sníží příznaky jejího stárnutí a předchází tvorbě akné. Nedostatek kyseliny pantothenové se projevuje podrážděností, necitlivostí končetin, špatným spánkem, nechutí k jídlu a únavou.

B6 (pyridoxin)

Vitamin B6 je zásadní pro nervovou soustavu. Pomáhá organismu produkovat serotonin. Jde o hormon štěstí, který často chybí, když jste ve stresu a prožíváte úzkosti nebo deprese. Dokáže regulovat náladu. Napomáhá také vytvářet melatonin, který podporuje spánek. Nedostatek pyridoxinu poznáte podle únavy, depresí, úzkostí, oteklého jazyka a anémie.

B7 (biotin)

Vitamin B7 je důležitý pro metabolismus mastných kyselin. Chrání buňky před poškozením a ztrátou vody. Nedostatek biotinu se projeví řídnutím vlasů a kožní vyrážkou okolo očí, nosu a úst. Nedostatek tohoto vitaminu ale můžete také rozpoznat tím, že se vám najednou třepí a lámou nehty.

B9 (kyselina listová)

Vitamin B9 chrání buňky před poškozením volnými radikály. Zároveň napomáhá předcházet vrozeným vadám plodu. Spolu s kreatinem bojuje proti stárnutí a poškození pokožky. Pokud vám chybí, pak patrně pociťujete slabost, bolesti hlavy, podrážděnost, výkyvy nálad a řídnou vám vlasy.

B12 (kobalamin)

„Vitamin B12 je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, jeho nedostatek může vyvolat anémii. Jelikož červené krvinky roznášejí kyslík a živiny po celém těle, můžete se kvůli jejich malému množství cítit vážně hrozně,“ vysvětluje revmatolog Robert Shmerling.

Kobalamin se někdy využívá k léčbě ekzému a lupénky. Úbytek vitaminu B12 způsobuje také únavu, zácpu, potíže s pamětí, depresi nebo necitlivost v končetinách. Dále čtěte: Jazyk může pálit z moha příčin. Upozornit vás může na cukrovku nebo reflux.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod