Pokud chcete mít krásné vlasy, je potřeba se o ně dobře starat a zcela potlačit mýty, které o nich kolují

 Krása 
01. dubna 2021 06:45 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kudrnaté vlasy rostou stejně rychle jako rovné Depositphotos
O vlasech, jejich střihu a údržby koluje spousta mýtů, která se přenáší z generace na generaci. Je pravda, že některé rady našich babiček fungují, např. oplachy heřmánkovým nebo kopřivovým výluhem, ale zejména co střihu se týče, mnozí vyrůstáme v naprosté nevědomosti.

Víra v některé mýty může dokonce vašim vlasům ublížit. Ať už jste majiteli vlasů hustých, jemných nebo kudrnatých, vězte, že každý typ vlasů můžete udržovat tak, aby vypadaly skvěle a udržovaně. Jen se musíte od letitých mýtů oprostit.

Nejčastější mýty o střihu

Zastřihování zrychluje růst

Tady zřejmě mnoho žen zklameme. Pravidelné zastřihování bohužel růst vlasů nijak neovlivní. Vlasy rostou od kořínků, ne od konečků. Zastřižením ovšem docílíte toho, že vaše vlasy nebudou mít roztřepené konečky a budou vypadat upraveněji a zdravěji.

Sestříhané vlasy zvyšují objem

Toto fousaté tvrzení existuje skutečně již dlouho a bohužel podle výzkumů ještě dnes jim věří naprostá většina žen. Fakt je ten, že pokud máte jemné, řídké vlasy, střih jejich objem nezvětší, jelikož je dán geneticky. Správnou péčí ale ovlivníte jejich kondici nebo délku. Jemné vlasy vypadají hustější, pokud mají naopak stejnou délku. Používat byste měli šampony pro zvětšení objemu. Objem opticky zvětší suchý šampon, který nanášíme ke kořínkům, ale také správné vysoušení vlasů směrem proti růstu vlasů.

Rovný střih je pouze pro husté vlasy

Opak je pravdou. Husté vlasy ostříhané rovně vypadají spíše jako helma. Právě majitelky hustých vlasů si mohou dovolit stupňovité sestříhání. Účes je pak odlehčený a působí přirozeně.

Stříháním vlasy zesílí

Mýtus stále rozšířený a často používaný. Je nutné si uvědomit, že zóna růstu leží hluboko v pokožce a produkuje vlasy stále stejné, ve stejné síle. Co vypovídá střih o vaší povaze, jsme psali zde.

Obecné mýty

Používání stejného šamponu delší dobu vlasy ničí

Není to pravda. Pokud objevíte šampon, který skutečně vašim vlasům prospívá, neměňte ho. Dobrý šampon má stále stejné účinky a funguje stále dobře jakkoliv dlouho.

Aby byly vlasy lesklé, je nutné je kartáčovat sto tahy každý večer

Kartáčováním docílíme toho, že přeneseme kožní maz od kořínků vlasů na celou délku vlasu. Takže zpočátku mohou dokonce vypadat lesklejší. Nadměrné kartáčování však vlasy ničí, způsobuje lomy a další mechanické poškození. Vlasy stačí jemně pročesat několika málo tahy. Lépe než kartáčování pak funguje masírování pokožky hlavy.

Dočasná barva jen na den

Současná módní vlna velí zářivé barvy i na vlasy. Proto jsou na trhu barvy, které nejsou trvalé. Ale pozor, abyste nebyla překvapená. Přestože výrobci hlásí, že barva vydrží pouze jeden den, zářivé barvy vám na vlasech zůstanou i týden. Každou barvu raději předem vyzkoušejte na malém pramínku, aby nebyl váš nadřízený překvapen vaší změnou po víkendu.

Barvení i trvalou ondulaci je možno použít zároveň

Obrovský omyl, který vlasy dokáže totálně na hodně dlouhou dobu naprosto zničit. I když se dnes trvalé ondulace aplikují v daleko menší víře než dříve a navíc jsou k vlasům mnohem citlivější, kombinace s barvou je naprosto nepřípustná. Oba procesy najednou ničí mezibuněčné vazby uvnitř vlasů a nemohou být už obnoveny. Zničené vlasy musíte jednoduše nechat odrůst.

Kudrnaté vlasy mají pomalejší růst

Ani toto tvrzení není pravdou. Každý vlas vyroste zhruba 1 centimetr za měsíc. I kudrnaté vlasy jsou na tom stejně. Protože však vytváří jakousi zatáčku, vypadá to, že téměř nerostou. Pokud je však natáhnete, zjistíte, že v mokrém stavu je máte o kus delší, než když jsou suché.

Na omluvu připomeňme, že tyto mýty vznikaly v době, kdy vědecké výzkumy byly ještě v plenkách. Mnoho zásahů pak probíhalo formou pokus omyl. Dnes však už dokážeme najít odpověď téměř na každou otázku týkající se dobré péče o vlasy, proto mýty nechte minulosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod