Pití šťávy z aloe vera nemusí být vždy tak zdravé, jak se říká. Někomu může i škodit

 Zdraví 
14. dubna 2021 10:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Užívání produktů z aloe vera má svá rizika Depositphotos
Mnozí lidé s oblibou popíjejí šťávu z aloe vera a věří, že tím prospívají svému zdraví. Jenže tak jednoduché to není a často si lidé mohou naopak škodit.

O zdravotních benefitech aloe vera není pochyb, ale jako i v jiných případech i tentokrát platí, že nic není jen černé či bílé. V případě šťávy z aloe vera by lidé neměli podléhat dojmu, že jde o za všech okolností zdravý nápoj, odborníci totiž upozorňují na to, že mnohým lidem může pravidelné užívání produktů z aloe vera způsobit i nemalé zdravotní komplikace. A rozhodně nejde jen o průjem či alergickou vyrážku.

Zdravá, ale zrádná

O aloe vera se říká, že jde v podstatě o zázračnou rostlinu. Je pravdou, že listy tohoto sukulentu obsahují látky, které mají hydratační, detoxikační, hypotenzivní, antioxidativní, hojivé a protizánětlivé účinky, čehož se využívá např. při léčbě mykóz, lupénky, parodontózy, akné atd. Může působit pozitivně i na trávicí trakt. Jenže vždy platí, že je důležité se o užívání různých léčivých rostlin, tedy i aloe vera, raději poradit se svým lékařem. Protože i aloe vera může mít celou řadu negativních účinků.

Alergické reakce

V důsledku nadměrného užívání produktů z aloe vera se u citlivých jedinců mohou objevit nejrůznější alergické reakce v podobě vyrážky či kopřivky. Někoho může začít svědit kůže, ale výjimkou nejsou ani vážnější reakce v podobě dýchacích potíží, pálení na hrudi nebo podráždění hrdla a jícnu.

Křeče, průjem, nadýmání

Je rovněž prokázáno, že v některých případech mohou nastávat křeče, průjem, nadýmání a někdy při přerušení užívání po 7 dnech paradoxně naopak zácpy. Pokud dlouhodobě užíváte vyšší dávky aloe vera, může dojít k poruše elektrolytické rovnováhy v organismu, zánětům ledvin a potížím s trávením. Dojde-li k akutnímu předávkování, nastává také zvýšená diuréza, hematurie a těžký krvácivý průjem. Předávkování šťávou aloe pravé vede k překrvení v pánevní oblasti a hrozí poškození ledvin.

Rizikové skupiny: diabetici i těhotné ženy

Mnozí ĺidé by se měli aloe vera raději širokým obloukem vyhnout. Nebo se přinejmenším poradit s lékařem.

Diabetici i kardiaci

Ohroženou skupinou jsou například diabetici. Aloe vera může stimulovat produkci inzulinu (což vede ke snížení hodnoty glykemie). Pozor by si měli dát i lidé s onemocněním ledvin či srdce, neboť nízkými hladinami draslíku je způsobena svalová únava a tedy abnormální srdeční rytmus.

Pacienti s nemocnými ledvinami či žlučníkem

Šťávu z aloe vera by neměli užívat ani lidé, kteří užívají diuretika, mají potíže se žlučníkem, trpí zánětem slepého střeva či mají střevní potíže. Mohlo by dojít k zánětu jater či jeho zhoršení.

Děti, těhotné a kojící ženy

Děti, těhotné a kojící ženy a lidé s onemocněním jater by se také raději měli vyhýbat produktům s aloe vera. Stále ještě nebylo prokázáno, že by to pro ně bylo absolutně bez rizika, provádí se výzkumy.

Aloin přítomný ve velké míře ve šťávě z aloe vera stimuluje střevo, což může vyvolat reakci i v děloze, tedy vést ke spontánním kontrakcím a následně k potratu. Dále aloe vera obsahuje fytoestrogeny, které mohou mít rovněž negativní vliv na průběh těhotenství.

Hemoroidy, menstruace, křečové žíly

Užívání aloe vera se nedoporučuje ani osobám trpícím překrvením v oblasti pánve, např. s krvácivými hemoroidy nebo během menstruace. Aloe by mohlo způsobit daleko silnější krvácení. Šťáva z aloe vera by neměla být podávána ani u pacientů s křečovými žílami.

Zánět tlustého střeva, Crohnova nemoc

Šťáva z aloe pravé obsahuje latex, což je alergen spojovaný s mnoha nežádoucími účinky. Přitíží při zánětu tlustého střeva, Crohnově nemoci, divertikulární nemoci trakčníku, ale i při náhlých příhodách břišních nebo vředech. O tom, jak aloe vera pěstovat doma, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008