Covid-19: Nové poznatky o mutacích i očkování

 Zdraví 
20. dubna 2021 06:10 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výhody očkování převažují nad riziky Pixabay
Tempo očkování proti covidu se zrychluje i u nás. Současně se ale objevují různé informace o nových mutacích, případně informace o problémech s tvorbou krevních sraženin. Pokusíme se nové poznatky vysvětlit srozumitelným způsobem.

Postupně se snižuje věk osob, které se mohou hlásit k očkování. Současně mají možnost se očkovat učitelé nebo osoby pracující v sociálních službách. Někteří lidé se ale chtějí očkování spíše vyhnout, jiní mají obavy, že na nové mutace nebude stejně vakcína zabírat.

Nové mutace

Současné výzkumy ukazují, že nové mutace jsou samozřejmě problémem pro účinnost vakcín, ale současně se nedá říct, že by používané vakcíny na mutace koronaviru vůbec nezabíraly. Objevují se spíš různé dílčí informace, každá firma si hájí své zboží. Zatím to vypadá tak, že proti brazilské mutaci má být slušně účinná vakcína od Pfizer/BioNTech.

Firma Moderna, která využívá stejnou technologii, se o této souvislosti přímo nezmiňuje, ale přišla od ní potěšující informace, kdy během tří týdnů vyladila svou vakcínu speciálně proti brazilské mutaci. Tato úprava už je nyní ve stádiu testů. Naproti tomu ne docela pozitivní informace přišla z Izraele, kde je vysoká proočkovanost Pfizerem, ale došlo k nákaze jihoafrickou mutací. Sice ne ve velkém počtu případů, ale i tak se tím potvrdily obavy vědců, že účinnost vakcíny bude proti této variantě nižší. Jihoafrická mutace se přitom objevuje i u nás. Byť naštěstí jen okrajově.

Je pravděpodobné, že se budou postupně nové mutace objevovat, takže reálně hrozí, že se budeme muset nechávat proti koronaviru přeočkovávat každý rok. Důležité přitom je, aby se podařilo včas odhadnout, která z mutací se prosadí a zaměřit včas úpravu vakcín na daný typ nákazy. Úspěch firmy Moderna, které stačily na úpravu tři týdny, přitom slibuje slušné výsledky.

Krevní sraženiny

Třebaže se celkový počet výskytů krevních sraženin drží ve skupině očkovaných velmi nízko, podle některých výpočtů dokonce pod hladinou v běžné populaci, přesto se zachytil jistý počet případů, kdy došlo k tvorbě krevních sraženin, případně k poruchám srážlivosti krve. Zajímavé přitom je, že šlo častěji o ženy pod 55 let. Nevyslovenou, a tudíž nevyřešenou otázkou zůstává, zda zde může být nějaká souvislost například s hormonální antikoncepcí nebo prostě jen s rozdílným hormonálním prostředím v tělech žen ve srovnání s těly mužů. Případy jsou naštěstí tak výjimečné, že rozhodně nikdo nemusí panikařit. Současně je ale dobré být informován. Podrobnější údaje najdou zájemci třeba v článku zde.

V měsíci březnu se tak posuzovala vakcína AstraZeneca a z 20 milionu osob, které dostaly tuto vakcínu, se krevní sraženiny objevily v sedmi případech. U 18 lidí se objevily tromby v oblasti mozku. Je proto důležité vnímat po očkování svůj zdravotní stav a při objevení jakýchkoli z následujících příznaků okamžitě vyhledat lékaře a informovat jej o tom, že jste dostali očkování proti covidu.

Hlavní příznaky mozkové trombózy jsou bolest hlavy, rozmazané vidění, halucinace nebo ztráta vědomí, ztráta schopnosti pohybovat některou částí těla, záchvaty či kóma. Jinde v těle se pak může trombóza či naopak porucha srážlivosti projevit ve formě dušnosti, bolesti na hrudi nebo v oblasti žaludku, v podobě otoku nohou či pocitu přetrvávajícího chladu v dolních končetinách. Při poruše srážlivosti se může dostavit neustávající krvácení či se objeví různé drobné modřiny a načervenalé krevní skvrny na kůži. Tyto potíže jsou výjimečné. Navíc se ani tolik vakcíny AstraZeneca kvůli své nedostupnosti nyní nepoužívají.

Rovněž vakcína firmy Johnson & Johnson byla nyní z důvodů prozkoumání možných negativních účinků pozastavena. Z podaných 6,8 milionu dávek v USA se potíže objevily v šesti případech. Jedna žena v této souvislosti zemřela. U vakcíny Pfizeru se sice nějaké případy objevily též, ale tvořily jen malý zlomek oproti těm, které se projevily po podání vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson. V této souvislosti je proto příslib urychlených dodávek do ČR od Pfizeru vysloveně dobrou zprávou. Krevní sraženiny ovšem hrozí v mnohem větší míře i při onemocnění covidem. Více o trombóze si můžete přečíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?