Je jízda na rotopedu stejně účinná jako skutečná jízda na kole?

 Zdraví 
03. května 2021 08:28 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Indoor cyklistika má své nesporné výhody Depositphotos
Říká se tomu stacionární jízda na kole a v posledních letech je velmi populární. A má svoje výhody. Pokud takový rotoped máte doma, můžete se při sportování například dívat na své oblíbené seriály či filmy. Ale jak je to s efektivitou?

Cyklistika uvnitř si získala na popularitě, a to jak v domácnostech, tak ve skupinách. Skupinová cyklistika je dokonce jednou z nejoblíbenějších aktivit ve fitness centrech. Otázkou je, zda je efektivnější jezdit uvnitř, nebo venku.

Výhody jízdy na rotopedu

"Rotopedy jsou vyrobeny odlišně od kol používaných na silnici nebo v horách," říká trenérka Sandra Frayna. Typická vnitřní kola jsou vyrobena se setrvačníkem, a proto má kolo při šlapání odpor. Jízda na rotopedu v interiéru zlepšuje vytrvalost a sílu, má jasné
přínosy pro kardiovaskulární zdraví, pomáhá při hubnutí nebo udržování si postavy a v neposlední řadě podporuje lepší držení těla.

"Jelikož jízda na rotopedu využívá setrvačník, působí to na vaše hamstringy mnohem více," říká Frayna. Pravděpodobně budete po jízdě cítit svá lýtka a jako začátečník budete generovat energii přes boky a nohy. Můžete také šlapat dozadu, abyste zlepšili svůj cyklistický výkon a lépe pracovali se svými čtyřhlavými svaly.

Výhody venkovní cyklistiky

Venkovní cyklistika přináší další výzvy v závislosti na prostředí. Faktory, jako je terén nebo počasí, vyžadují intenzivní používání kyčelních flexorů a čtyřhlavého svalu. "Při jízdě na kole venku můžete cílit na více svalových oblastí spolu s výše uvedenými oblastmi, jako jsou hýždě, holeně a lýtka, pokud se jen tak nevozíte a skutečně pracujete na svalech, abyste spálili kalorie," říká Frayna.

To znamená, že vnitřní i venkovní jízda na kole jsou skvělé možnosti pro dobrý trénink. "Pokud nejste profesionální venkovní cyklista, domnívám se, že o něco efektivnější je indoor cyklistika," vysvětluje Frayna.

I když si na venkovním kole můžete "zacvičit" stejně, jsou věci, které zefektivňují vnitřní cyklistiku. "Obyčejný člověk může mít venku problém makat na plno a tudíž spálit stejné množství kalorií, které spálíte na domácím rotopedu nebo ve fitness," říká Frayna. Pokud tedy opravdu chcete zvýšit svůj srdeční rytmus a soustředit se na intenzitu jízdy, je cvičení na rotopedu nejlepší. Dále čtěte: Běh se zátěží není bezpečný. Hrozí i vážná zranění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008