Výhody ledových lázní, o kterých jste možná ještě neslyšeli

 Zdraví 
10. května 2021 08:06 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ledová lázeň má bezpočet zdravotních výhod Depositphotos
Ponořit se po cvičení do ledové lázně nemusí být dvakrát lákavé. Alespoň ne pro všechny. Je to ale pozoruhodně účinný nástroj regenerace po cvičení či tréninku.

Ledové lázně, označované také jako ponoření do studené vody nebo studená vodoléčba, jsou formou kryoterapie, ale zdaleka ne tak extrémní. Zatímco kryoterapie zahrnuje vystavení se teplotám okolo minus 130 stupňů Celsia, ledové lázně nejsou zdaleka tak drastické. Sportovní lékařka Elizabeth Gardner vysvětluje, že doporučená teplota vody pro ledovou lázeň je mezi 45-50 stupni Celsia.

Kdy byste si měli dát ledovou koupel?

Než skočíte do ledové lázně, nezapomeňte, že načasování je zásadní. Kdy je tedy nejlepší se ponořit do studené vody? "Hned po tréninku," tvrdí Gardner, "to je, když vaše svaly křičí, že potřebují ochladit, a může tedy dojít k regeneraci. Pokud totiž lázeň oddálíte, nebude to fungovat."

Jak dlouho má ledová lázeň trvat?

Ledová lázeň by neměla trvat déle než 15 minut. Pokud byste v ní zůstali déle, riskujete podchlazení a možná i omrzliny.

Zdravotní výhody ledové lázně

Mnoho profesionálních sportovců, kulturistů a fanoušků fyzické zdatnosti podporuje ledové koupele jako účinný nástroj pro zotavení. Některé z výhod ledové lázně jsou nepřehlédnutelné.

Podle Elizabeth Gardner se vaše cévy ve studené vodě stahují a zmenšují. A když z lázně vylezete, změna teploty způsobí jejich rychlé opětovné otevření, což může pomoci vypláchnout toxiny z metabolismu svalů. "Tato rychlá dilatace cév také dodává svalům tolik potřebný kyslík a živiny, což by jim teoreticky mělo pomoci se zotavit po náročném tréninku," zdůrazňuje.

Gardner také poukazuje na důkazy, že ledová lázeň po intenzivním cvičení může snížit nástup opožděné bolesti svalů ve srovnání s běžným odpočinkem. "Předpokládá se, že k tomu dochází snížením zánětu," vysvětluje.

Ledové koupele také nabízejí potenciální výhody pro duševní zdraví. "Většina lidí zpočátku nepovažuje zážitek z ledové lázně za příjemný. Ve skutečnosti to může být upřímně bolestivé,“ říká Gardner. "To se však zlepšuje uvolněním a zaměřením na vaše dýchání." Mnoho lidí si postupem času vybuduje toleranci vůči nachlazení a přijde na to, že ledová lázeň je důležitou součástí jejich procesu regenerace. Existují určité vědecké důkazy, že i dvě studené sprchy denně mohou pomoci zlepšit příznaky deprese.

Ledové koupele mohou také pomoci zlepšit spánek. Studená voda může mít pozitivní vliv na centrální nervový systém, který vám pomůže spát a cítit se lépe poté, co v ní strávíte deset až patnáct minut.

Existují rovněž i vědecké důkazy o tom, že ledové lázně fungují jako posilovač imunity. Jedna studie z roku 2016 publikovaná v časopise PLoS One zjistila, že u lidí, kteří se sprchují studenou sprchou, je téměř o 30 procent nižší pravděpodobnost, že onemocní nějakou virózou. Dále čtěte: Je jízda na rotopedu stejně účinná jako skutečná jízda na kole

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008