Nejčastějším důvodům, kvůli kterým končí většina manželství, lze dle odborníků předejít

 Vztahy 
12. května 2021 10:26 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dlouholetá šťastná manželství jsou možná Depositphotos
Mezi tři nejčastější důvody rozvodů patří nedostatek odhodlání, nevěra a hádky. Lidé často čekají příliš dlouho, zda se v jejich manželství něco nezlepší, a tím propásnou příležitosti, aby svoje vztahy urovnali a zachránili.

Všem těmto nejčastějším důvodům, kvůli kterým končí většina manželství či dlouhodobých vztahů, lze ale podle odborníků předejít.

Jak rozeznat jednotlivé problémy

Nedostatek odhodlání je dokonce nejčastějším důvodem rozvodů. "Láska mezi manželi vyschne zpravidla kvůli jejich nedostatečné pozornosti. Intimita je už výjimkou, kariéra má přednost, obtížným konverzacím se vyhýbáme a společně trávíme minimum času," popisuje nedostatek odhodlání investovat do vztahu psycholožka Ann Gold Buscho.

Mnoho problémů je tzv. zameteno pod koberec kvůli vzájemnému strachu z konfliktu a obě strany obvykle čekají, že se vše tak nějak vyřeší samo, nebo to vyřeší ten druhý.

V tomto případě pomůže především upřímná komunikace, která se snadno může v dlouhodobém manželství zadrhnout. Obvykle totiž manželům v takovém vztahu chybí především nedostatek pozornosti od toho druhého.

Nevěra je další častý problém a důvod k rozvodu. Když je nevěra odhalena, je zklamání toho podvedeného tak velké, že ho lze jen stěží překonat. Nevěra je zkrátka traumatizující zážitek pro osobu, která ji objeví. Naštěstí nevěra nemusí vždy být pro manželství fatální. I když se jedná o manželskou krizi, vztah lze uzdravit, pokud se k tomu odhodlají obě strany.

Někdy je totiž nevěra jen důsledkem toho, že si nás ten druhý nevšímá. Jindy jde jen o nevýznamné klopýtnutí a někdy se během manželství můžeme zamilovat do někoho jiného. Ve všech případech lze ale nevěru odpustit, pokud máme jistotu, že ten druhý o manželství s námi stále velmi stojí.

Konflikty a hádky jsou opakem vztahů s nedostatkem odhodlání. Zatímco tedy některé vztahy tiše odumírají, jiné trpí čím dál častějšími hádkami a velmi špatnou komunikací. Postupem času to nakonec jedna nebo obě strany vzdají. Hádky jsou přitom často kvůli malicherným záležitostem, které přerůstají v ošklivé útoky plné obviňování a kritiky.

Odborníci nicméně upozorňují, že pokud by manželům na sobě nezáleželo, nehádali by se. V každém případě je potřeba vyhledat odbornou pomoc hned, jakmile si uvědomíme, že jsou hádky stále častější.

Strategie, jak předejít rozvodu

Existuje výzkum, který podporuje předmanželské poradenství jako účinný způsob, jak udržet manželství naživu a zabránit jeho rozpadu. Naučit se komunikační dovednosti, jak řešit neshody a dovednosti řešit problémy v jejich počátcích dává párům nástroje, jak předejít tomu, aby se jejich vztah dostal do bodu, ze kterého už nebude návratu.

Lidé se často berou s naivní vírou, že jejich vztah bude vždy úžasný, nebo že svatba vyřeší problémy, které již v jejich vztahu nastaly. Všímat si, předvídat potíže a především o všem komunikovat, může v mnoha případech manželství zachránit. A v neposlední řadě vyhledání odborné pomoci rovněž. Dále čtěte: Proč se mnoho lidí zdráhá říci NE a jak se to naučit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008