Vepřové je tučné a nezdravé, o kvalitě masa rozhoduje dobrá barva aneb největší mýty o mase

 Ostatní 
29. června 2021 09:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kolem masa koluje mnoho mýtů Pixabay
Hodně lidí nedá na maso dopustit. Ale přesto, že ho mají mnozí i denně na talíři, stále se najdou tací, kteří dodnes věří nejrůznějším mýtům a polopravdám, které kolem masa kolují.

Je až k nevíře, jakým informacím o mase člověk věří. A tak řada lidí nejí vepřové, protože je podle nich tučné, vyhýbá se kuřecímu, protože je plné hormonů a odmítá i hovězí, protože údajně obsahuje nadmíru cholesterolu. Jenže spousta "zaručených" pravd o mase je zcela nesmyslná. Pojďte se s námi podívat na největší mýty o mase.

Kuřecí maso má méně tuku než vepřové

Kuřecí je dietní a vepřové tučné, to je jeden z největších omylů. Nezáleží totiž tolik na druhu masa, ale na části, kterou konzumujete. Například voňavé kuřecí stehýnko s křupavou kůrčičkou může mít klidně i 20 % tuku. Naopak ve vepřové kýtě se obsah tuku pohybuje v rozmezí od 3 do 10 %. Z toho vyplývá, že se vepřovému masu není třeba vyhýbat ani ve chvíli, kdy se třeba snažíte zhubnout nějaké to kilo navíc. Kromě vepřové kýty si klidně můžete dopřát také panenku.

Maso je plné růstových hormonů a antibiotik

Tento mýtus má své kořeny hluboko v minulém režimu, kdy se tyto látky ve větší míře používaly. Nyní je to v rámci EU zakázáno a na dodržování dohlíží státní veterinární dozor. „Státní veterinární dozor navíc provádí příslušný monitoring obsahu cizorodých látek v mase, a to včetně případných zbytků léčiv,“ doplnil výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Dobré maso poznáte podle červené barvy

Vybíráte maso v obchodě podle barvy a pokud není krásně červené, zavrhujete je? Děláte chybu. Balené maso může být totiž také šedé, hnědé či až nazelenalé, ačkoliv je naprosto v pořádku. Například vakuově balené maso vlivem nedostupnosti vzdušného kyslíku přichází o svoji přirozenou červenou barvu. Tento jev je ovšem vratný a maso se chvíli po otevření balíčku opět začervená. Maso může změnit barvu i při balení do ochranné atmosféry. Silná koncentrace kyslíku vede k oxidaci svalových barviv a tím i ke změnám barvy. O barvě masa si můžete více přečíst v odborném článku MVDr. Josefa Kameníka, CSc.

Vnitřnosti jsou nezdravé

Pokud si rádi občas pochutnáte na vnitřnostech, například na játrech, nemusíte se bát, že vás to nějak ohrozí na zdraví. Orgány, jako jsou játra či ledviny, sice fungují jako „čistička“, toxické látky se zde ale neskladují. Podle Společnosti pro výživu se může objevit vyšší obsah těžkých kovů u větších zvířat, která žijí déle, ale podle výsledků analýz Státní veterinární zprávy jsou legislativní limity překračovány jen zcela výjimečně.

Nopak třeba výše zmíněná játra jsou zdrojem železa v dobře využitelné formě. Právě nedostatek železa přitom trápí řadu žen v plodném věku. Najdete zde i všechny vitaminy skupiny B, vitamin A nebo D. Z minerálních látek pak zinek, měď či chrom. S konzumací jater by ale měly být opatrné těhotné ženy. Játra totiž jsou významným zdrojem vitaminu A, který ve vysokých dávkách může způsobovat vývojové vady plodu.

Hovězí má v sobě příliš moc cholesterolu

Jestli se zříkáte hovězího masa jen proto, že věříte pověrám o tom, že je tučné a obsahuje hodně cholesterolu, opět vás vyvedeme z omylu. „V souvislosti s hovězím masem se často mluví o vysokém obsahu cholesterolu, ovšem libový kus hovězího ho má velmi málo, méně než například drůbeží stehno s kůží,“ podotkl nutriční odborník Pavel Suchánek. Libové hovězí maso obsahuje i méně než pět procent tuku, z nichž nasycené tuky tvoří necelou polovinu. Některé části hovězího masa ale mohou být opravdu značně tučné, jedná se zejména o kližku, pupek, bok nebo spodní část krku.

Pro kvalitní maso musíte k řezníkovi

Mnoho lidí je přesvědčeno, že pokud si chtějí pořídit opravdu kvalitní maso, musejí pro ně zajít přímo k řezníkovi, protože v běžných obchodech na kvalitní maso nenarazíte. Ani toto se ale nezakládá na pravdě. Skutečnost je taková, že jak v obchodě, tak u řezníka koupíte maso kvalitní i méně kvalitní. Raději v tomto ohledu spoléhejte na dobrou zkušenost.

Navíc otázka čerstvosti masa je kapitolou sama pro sebe. Pokud se například hovězí či vepřové dostane na pulty prodejců už den po porážce, bude takové maso sice na pohled vypadat velmi lákavě, ale bude značně tuhé, takže si na něm moc nepochutnáte. U většiny druhů masa totiž platí, že je lepší vyzrálé. Záleží na podmínkách, ale obecně se dá říct, že hovězí maso ve čtvrtích vyzraje za 10 až 14 dní, vepřové v půlkách za 5 až 7 dní. Vyzrálé maso má nejlepší chuť, vůni a křehkost. O tom, jak maso správně rozmrazit, jsme psali zde.

Zdroj info: www.vyzivaspol.cz, vyzivadeti.cz, nutrition.tufts.edu, vitalia.cz

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008