Co všechno se může s vaším tělem dít, když vysadíte hormonální antikoncepci

 Zdraví 
31. srpna 2021 08:05 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Obliba užívání hormonální antikoncepce klesá  Depositphotos
V posledních letech klesá obliba hormonální antikoncepce. Mnoho žen se rozhodne ji vysadit nebo vůbec nezačít užívat kvůli možným nežádoucím účinkům. Pokud jste se rozhodly pro jinou formu antikoncepce a hodláte pilulky vysadit, nejprve si přečtěte, jak na to může vaše tělo zareagovat, abyste nebyly zaskočené.

Antikoncepční pilulky byly dříve ve společnosti přijímány spíše kladně, protože umožnily ženám kontrolovat početí. V dnešní době však existuje mnohem více metod, které lze použít namísto tabletek. Vysazení hormonálních pilulek s sebou může přinést několik nežádoucích účinků, které může každá žena prožívat velmi individuálně. Ty šťastnější po vysazení nepoznaly rozdíl, ale připravte se raději na horší varianty, a následně můžete být jedině příjemně překvapené.

Bolestivá a nepravidelná menstruace

Ženy se po vysazení antikoncepce nejčastěji potýkají s nepravidelnou a bolestivou menstruací. Pokud vám doposud antikoncepce přicházela pravidelně, nyní se to může změnit. U některých žen se nastartuje menstruační cyklus hned po vysazení, ale jiné na ni mohou čekat i půl roku či déle. V případě, že se vám perioda ani po několika měsících nenastartuje, nechte se vyšetřit u svého gynekologa.

Pokud lékař zjistí, že jste zdravé, pravděpodobně vám nabídne hormonální injekci, která může rozběhnutí menstruace urychlit. Počítejte také s tím, že můžete trpět většími bolestmi břicha. Hrozí to zejména ženám, které prožívaly velké křeče během měsíčků ještě před nasazením hormonální antikoncepce. S bolestmi bývají také spojené časté výkyvy nálad.

Pokles hladiny vitaminu D

Po vysazení antikoncepce vám může náhle začít klesat hladina vitaminu D, který lidem v Česku většinou nejvíce chybí v zimě, protože jej organismus získává mimo jiné i díky slunečnímu záření. Studie z roku 2016 zaznamenala pokles hladiny vitaminu D u žen, které hormonální pilulky vysadily. Více si o ní můžete přečíst zde. Pokud máte podezření, že vitamin D chybí i vám, nechte se otestovat a podle výsledků vám lékař poradí, jakou denní dávku byste měly užívat.

Bolest hlavy

Některé ženy trpí při menstruaci velkou bolestí hlavy nebo dokonce migrénou, což je s nejvyšší pravděpodobností způsobeno poklesem hladiny estrogenu. S některými antikoncepčními pilulkami můžete menstruaci oddálit či ji několik cyklů zcela vynechat, takže vás nejspíše mine i bolest hlavy. Po vysazení pilulek počítejte s tím, že veliká bolest hlavy vlivem hormonální nerovnováhy může přijít.

Hormonální akné a vypadávání vlasů

Jedna z výhod hormonální antikoncepce je krásná pleť bez akné. Počítejte s tím, že jakmile ji vysadíte, akné se nejspíše nevyhnete. Může se na několik týdnů až měsíců objevit i u žen, které akné před nasazením pilulek netrápilo, což by se však mělo za nějaký čas srovnat.

Některým ženám po vysazení antikoncepce začaly více vypadávat vlasy, což mohou způsobit stresové hormony, které tímto způsobem reagují na vysazení tabletek. Neděste se toho, jedná se pouze o přechodnou záležitost. Přečtěte si také, jak se zbavit zarůstajících chloupků, které často bolí i svědí.

Zdroj: byrdie.comhealth.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008