Jak zkrotit dlouhodobě rozbouřený nosohltan

 Zdraví 
25. října 2021 08:54 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Chronické problémy s nosohltanem trápí mnoho lidí Shutterstock
Pokud se sami setkáte s chronickými problémy s nosohltanem, zjistíte, že potížemi trpí mnoho lidí. Pokusili jsme se dát dohromady různé rady, které v této věci mohou pomoci.

Akutní zánět nosohltanu patří k běžným onemocněním. Trpí na něho už děti. Jenže obvykle po týdnu odezní a vše je v pořádku. Co ovšem s problémy, které přijdou bez teplot, ale obtěžují neustále? Máme dobré a osvědčené inspirace.

Příčiny

Příčin, proč může být váš nosohltan bolavý, pálivý či lechtající a nutící ke kašli, je celá řada. Také vaše konkrétní projevy se budou lišit. A pro každého bude také jiná cesta k tomu, abyste se z potíží dostali nebo je alespoň zmírnili. Každopádně byste měli navštívit specialistu ORL. Patrně se dostanete také na alergologii a vzhledem k možným návaznostem na reflux také na gastroenterologické oddělení. Pokud budete mít štěstí, najde se nějaká jasná příčina, kterou se podaří odstranit a vy se potíží zbavíte. Ale možná bude příběh trochu jiný. A nemyslíme tím, že by zrovna vás postihlo třeba rakovinné bujení. Ať už lékař příčinu najde nebo budete objektivně zdraví, ale s potížemi, v obou případech byste měli aktivně spolupracovat na svém zdraví.

Co můžete udělat sami

Sami můžete napomoci svému uzdravení různými způsoby. Pokud například kouříte, můžete a měli byste určitě přestat. Jestliže se pohybujete v zaprášeném prostředí nebo v prostředí se zvířecí srstí, měli byste napřít více sil k vysávání a k odprašnění. Jestliže trpíte nadváhou, měli byste svou váhu redukovat. A konečně je tady celá řada drobných úkonů, které se na nosohltan doporučují, které ale za vás nikdo neudělá. Je třeba, abyste je zařadili do svého denního rituálu, nezapomínali na ně, protože právě tak si ulevíte od potíží.

Údržba sliznice

Mezi metody neškodné a metody, které lze provádět dlouhodobě patří výplachy nosu slanou vodou. Doporučujeme použití speciální konvičky k výplachům. Práce s ní je jednoduchá a výsledky velmi dobré. Více o tom najdete zde. Také se hodí si pořídit sprej se slanou mořskou vodou, který budete dle doporučení aplikovat do nosu. Další dobrou metodou jsou inhalace a napařování. Napařování samo může uvolnit různá ložiska ve vedlejších nosních dutinách, která pak dráždí celý nosohltan. Celkově pak teplé vlhko pozitivně ovlivňuje stav sliznice. Do vody můžete kápnout i vhodné éterické oleje přírodního původu.

Další cestou, kterou patrně doporučí lékař, je pravidelné používání nosních sprejů s obsahem kortikoidů. Nebojte se jich. Obsah je velmi malý a působí především lokálně. Současně ale věc nestojí tak, že pokud máte od lékaře sprej, jsou ostatní aktivity zbytečné. Naopak. Během dne prostřídejte všechny možnosti. Dobré je si také pořídit olejové kapky s obsahem látek, které působí dobře na sliznici nosohltanu. Tyto kapky se doporučují užívat jen asi týden. Ale v případě, že se stav významně zhorší, pomohou často potíže zkrotit.

Prevence

Některým lidem se jako prevence potíží osvědčilo užívání volně prodejných antihistaminik. Určitě se o této variantě poraďte se svým lékařem. Jestliže je příčinou reflux, je třeba také napřít síly tímto směrem. Změnit životosprávu, zhubnout, vynechat sladké či potraviny, které vám nedělají dobře a spát s hodně podloženou hlavou či na posteli s polohováním. Tvorba hlenů je odpovědí na určité potraviny. Doporučujeme je proto vynechat, abyste se zbytečně nedostávali do problémů. Pohybujte se často venku. Pravidelně pijte tekutiny. Dopřávejte si také bylinky proti zahlenění. Své odpracuje i jitrocel či divizna.

Zdroj: healthline.com, Doktor-zdraví, Solen.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve