Digitální únava očí postihuje až polovinu dětí. Poškození zraku zabrání speciální brýle

 Děti 
04. srpna 2022 08:08 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Děti jsou ke zničení zraku náchylnější Pexels
Brýle blokující modré světlo by mělo mít doma každé dítě. V opačném případě jim totiž hrozí nevratné poškození zraku, ale i nadměrná únava, která může ovlivnit jejich prospěch ve škole, ale i zdravý růst a vývoj.

Generace dnešních dětí doslova vyrůstá na mobilních telefonech a obrazovkách tabletů. Z předchozích výzkumů už víme, že jak mobilní telefony, tak tablety, ale i počítače a další elektronika vyzařují modré světlo, které je pro naše oči i organismus škodlivé. Pomoci mohou brýle, které blokují až 100 % vyzařovaného modrého světla, čímž nás od poškození zraku chrání. A nejen nás. Brýle blokující modré světlo by měly při používání elektroniky nosit hlavně děti, na jejichž vyvíjející zrak to může mít neblahé následky.

Někdo nabídne dětem mobil a tablet už ve třech letech, jiní se zdráhají tento styl zábavy dětem nabídnout i ve třetí třídě. Tak jako tak většina našich dětí na elektronice vyrůstá, což má dopad nejen na jejich psychiku, sociální dovednosti a fyzickou kondici, ale bohužel i na jejich oči a celkově zdravý vývoj, jelikož modré světlo může způsobovat i nespavost. Právě s tím mohou pomoci speciální brýle.

Účinky modrého světla

Pokud svým dětem půjčujete elektroniku pravidelně, neubráníte se tomu, že začnou na mobilu či tabletu trávit většinu svého času – pokud to včas nepodchytíte. To však může být špatné z několika různých hledisek, ale my se dnes zaměříme na zdraví očí a dostatečný spánek. Přílišné vystavování modrému světlu totiž může mít na svědomí rozmazané vidění, únavu očí, pocit suchých očí, makulární degeneraci, ale později i šedý zákal či poškození sítnic (fototoxicitu). O problémech se spánkem nemluvě. Odborníci se domnívají, že "digitální únava očí", jak problém nazývají, postihuje až polovinu uživatelů. A to není málo.

Jak brýle fungují

Brýle, které odrážejí modré světlo, pořídíte od 400 korun výš, ale je to investice, která vám zaručí, že bude vaše dítě před modrým světlem chráněno. Nejenže investujete do zdraví očí vašich dětí, ale rovněž pomohou vašim dětem udržet si potřebnou energii po celý den. Modré světlo totiž snižuje hladinu melatoninu (hormonu spánku), jehož hladina se před usínáním přirozeně zvyšuje. A právě modré světlo jeho produkci potlačuje, čímž zamezuje správnému usínání a spánku jako takovému. Brýle blokující modré světlo tak pomáhají hladinu melatoninu udržovat ve správných hodnotách.

Kdy a proč je nosit

Jedním z hlavních úkolů speciálních brýlí je ochrana cirkadiánního rytmu, tedy vnitřních hodin vašeho dítěte. Doporučuje se je nosit alespoň dvě hodiny před spaním, aby v tuto důležitou dobu docházelo k blokování modrého, ale i zeleného spektra. Některé brýle dokážou blokovat veškeré modré a zelené světlo, což nejen chrání oči, ale zlepšuje kvalitu spánku a celkového zdraví. Rovněž přispívají k rychlému probuzení a energii hned na začátku dne. Brýle navíc při večerním nošení podporují tvorbu melatoninu a děti lépe a rychleji usnou a jejich spánek je kvalitnější. Doporučuje se však vybírat takové brýle, které mají příslušný certifikát a splňují veškeré evropské normy.

Elektronice se v dnešní době jen stěží vyhnete, proto je důležité, abyste svým dětem vštěpovali zdravé návyky při sledování monitoru jejich mobilního telefonu, tabletu nebo počítače už od samého počátku.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: webmd.com, simpleathome.com, ncbi.nlm.nih.gov.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008