Jmelí pomůže upevnit zdraví. Posiluje imunitu a zdárně bojuje proti některým nemocem

 Zdraví 
07. prosince 2021 01:06 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jmelí se využívá jako doplňková léčba rakoviny  Pixabay
Jmelí je nedílnou součástí Vánoc. V mnoha domácnostech slouží jako dekorace dokreslující kouzelnou zimní atmosféru. Můžete ho však využít i k přínosnějším účelům. Podporuje imunitu a pomůže vám v boji proti některým nemocem. Zjistěte, jaké neduhy léčí a jak ho připravit ke konzumaci.

Jmelí se hojně využívá v lidovém léčitelství, o jeho zdravotních účincích se vědělo již ve středověku. V současnosti se používá jako doplňková léčba vážnějších onemocnění. Z bobulí, listů a natě se vyrábějí léky. Jmelí je možné užívat i preventivně k posílení imunity. 

Kardiovaskulární onemocnění

Kardiovaskulární onemocnění trápí mnoho lidí. Tělo stárne, cévy se zanášejí různými usazeninami a zhoršuje se jejich průchodnost. Zároveň se tím zvyšuje krevní tlak, který je velkým strašákem, protože jeho následkem může být mrtvice nebo infarkt. Výzkumy dokazují, že jmelí pomáhá předcházet vysokému krevnímu tlaku, zlepšuje krevní oběh, chrání srdce a cévy. Bližší informace najdete ve studii publikované v roce 2020.

Rakovina

Jmelí je jednou z nejvíce zkoumaných alternativních terapií pro pacienty s rakovinou. Extrakt ze jmelí zastavuje šíření rakovinných buněk. Může také zlepšit krevní obraz a ve výjimečných případech snížit velikost nádorů a zmírňovat bolest a nevolnost po chemoterapii. Jmelí není určeno k primární léčbě rakoviny, nýbrž pouze doplňující. Dokáže však výrazně zkvalitnit život při boji s rakovinou.

Nachlazení

V zimě se můžete snadněji nachladit, takže je potřeba důsledněji podporovat imunitní systém. Pomoci může jmelí. Svými antioxidačními, antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi jmelí napomáhá v boji proti respiračním onemocněním a zároveň zklidňuje dýchací potíže. Kromě jmelí jsou také prospěšné skořápky z ořechů. Pomohou proti kašli.

Stres a úzkost

V dnešní době není těžké prožívat každodenní stres a úzkost. Pro většinu lidí je život během pandemie veliká zátěž. Eliminovat stres je proto nutnost. Pomoci vám může právě jmelí, které má uklidňující účinky. Dobrý vliv má také na spánek, který je důležitý pro každodenní fungování. Jmelí se již odpradávna používá jako bylinný prostředek pro zkvalitnění spánku. Chemické složky v této rostlině usnadňují uvolňování neurotransmiterů, které podpoří klidný spánek.

Jak jmelí užívat?

Pokud budete jmelí užívat v doporučeném množství, minimalizujete tím nežádoucí účinky, které se však i přesto mohou vyskytnout. Proto se před požíváním jmelí nejprve poraďte se svým ošetřujícím lékařem, protože jedině on zná váš komplexní zdravotní stav. Ze sušeného jmelí si můžete pravidelně vařit čaj. Stačí, když jednu až dvě čajové lžičky zalijete horkou vodou a necháte vylouhovat. Nekonzumujte více než dva šálky denně.

Zdroj: healthline.com, rxlist.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47