Kontroverzní kokosový olej v péči o pleť. Zázračný pomocník, nebo nejhorší varianta pro mastnou pleť?

 Krása 
30. ledna 2022 18:21 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kokosový olej je v péči o pleť dobrým pomocníkem, ale jen někdy Pixabay
Kokosový olej v péči o pleť vyvolává neustálé kontroverze. Jedni tvrdí, že je skvělý pro ty, kdo bojují s mastnou pletí, jiní zase, že je pro mastnou pleť tou nejhorší variantou. Tak jak to tedy s tím kokosovým olejem vlastně je?

V minulosti bylo nanášení kokosového oleje na obličej nabízeno jako běžné řešení péče o pleť pro mastnou pleť, a to ze dvou hlavních důvodů. Za prvé obsahuje kyselinu laurovou, která má antimikrobiální vlastnosti, takže by technicky vzato měla být dobrá v boji proti bakteriím. Problém je ale ten, že kokosový olej je od přírody okluzivní. To znamená, že ho tvoří velké molekuly, které se dostanou pouze na pokožky, kde vlastně vlhkost a celou pleť uzavřou, což může způsobit zhoršení pleti. Je to tedy složité, ale kokosový olej má bezesporu svoje výhody.

Záleží na typu pleti

Kokosový olej má skutečně okluzivní povahu, což znamená, že se ideálně hodí k cílené hydrataci pleti, která takové zvlhčení potřebuje. Kokosový olej tedy pomáhá zabránit ztrátě hydratace a posiluje kožní bariéru.

Protože suchost je způsobena ztrátou vody, kokosový olej na obličeji může být dobrou volbou péče o suchou pokožku. Aplikuje se ale až jako poslední krok vaší večerní péče o pleť.

Hodí se kokosový olej pro mastnou pleť?

Skutečně nehodí, je to mýtus z minulosti. Ještě nedávno se pro mastnou pleť sice doporučovaly čisticí prostředky s kokosovým olejem, ale i to už je pryč. Kokosový olej už tak mastnou pleť zkrátka může ještě více poškodit.

Takže pokud máte mastný typ pleti a nedávno jste si zrovna koupili drahý kokosový olej lisovaný za studena, rozhodně jej na pleť nepoužívejte. Ale můžete ho využít úplně jinak. Kokosový olej je považován za jednu z nejlepších masek na vlasy, a to se hodí vždy. Jednoduše nechte masku z kokosového oleje působit 20 minut před opláchnutím a poté použijte svůj tradiční šampon a kondicionér.

Zdroj: Woman and Home, Skin Resource.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008