Peeling na vlasy a pokožku hlavy je nejnovějším trendem v péči o bujnou kštici. Podporuje růst vlasů, hustotu a bojuje s lupy

 Krása 
12. května 2022 13:22 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Péče o pokožku hlavy je důležitější než péče o vlasy samotné Depositphotos
Peeling je základním kamenem nádherné a mladistvě vypadající pleti. Může se však také postarat o to, aby vaše vlasy byly krásně lesklé, zdravé a bez lupů. I přesto, že pod své vlasy běžně nekoukáte a problém nevidíte, neznamená to, že neexistuje. Ovšem zanedbání péče o pokožku hlavy může vést k mastným vlasům, ucpaným folikulům a nepříjemnému svědění a šupinatění pokožky. Peeling všechny tyto neduhy vyřeší.

Chcete mít krásné, lesklé a objemné vlasy? Pak jste si již jistě koupili správný šampon, kondicionér, vlasové sérum a nějaké ty doplňky stravy. Možná si i vlasy myjete vlažnou vodou a chodíte pravidelně ke kadeřníkovi, zvládáte techniku česání, ale i přesto nejsou vaše vlasy takové, jaké jste si vysnili. Možná je to tím, že se zaměřujete na vlasy a ne na pokožku, ze které vyrůstají.

Pokožka hlavy si také zaslouží vaši plnou pozornost. Podle řady odborníků navíc může pravidelná exfoliace (odstraňování odumřelých kožních buněk z povrchu kůže) dopomoci k přirozeně lesklejším, silnějším a méně mastným vlasům. Na webu byrdie.com se o této problematice rozpovídali odborník na péči o vlasy tricholog Vincent De Marco, certifikovaná dermatoložka Debra Jalimanova a odbornice na krásu Lucy Vincent.

Co je to exfoliace pokožky hlavy?

Podle dermatoložky je péče o pokožku hlavy klíčová, protože je potřeba zaměřit se na místo, kde se nachází vlasové folikuly a odkud vlasy vyrůstají. Exfoliace znamená odstranění odumřelých kožních buněk a nečistot buď chemickým nebo přírodním produktem. "Exfoliace pokožky hlavy uvolňuje prostor pro čerstvou pokožku a vlasové folikuly, ze kterých pak mohou růst zdravé vlasy," vysvětluje Jalimanova. "Mnoho lidí věnuje více pozornosti vlasům než pokožce hlavy, ale pravdou je, že pouze a jen zdravá pokožka hlavy bude produkovat zdravé vlasy."

Odbornice na krásu Lucy Vincent souhlasí a dodává, že exfoliace je nezbytná pro udržení vlasů a vlasové pokožky v nejlepší kondici. "Exfoliace odstraňuje nahromaděné odumřelé kožní buňky na pokožce hlavy, což následně umožňuje přírodním olejům udržovat naše vlasy a vlasovou pokožku v dobré kondici. Přirozený maz udržuje vše pod kontrolou a zabraňuje vysoušení pokožky hlavy. Vylučované oleje také umožňují vyživovat a chránit střední délku a konečky našich vlasů. Na druhé straně nadprodukce nebo nahromadění kožního mazu na pokožce hlavy může živit kvasinky typu Malassezia furfur, které mohou někdy vést až k lupům. Exfoliace je v tomto případě klíčová."

Výhody exfoliace pokožky hlavy

Odstraňuje usazeniny

Neodlupování odumřelých kožních buněk na pokožce hlavy může způsobovat jejich nahromadění a také vést k výskytu lupů. Když dojde k nahromadění buněk, naše vlasové folikuly jsou zablokovány a vlasy nerostou tak zdravě. A právě exfoliace pomáhá udržet pokožku hlavy bez nahromadění odumřelých buněk.

Podporuje růst vlasů

Důsledné používání peelingu na vlasovou pokožku pomáhá vytvořit zdravé prostředí pro růst vlasů. Odstranění odumřelých kožních buněk také podporuje buněčný obrat na pokožce hlavy, což umožňuje, aby se na povrch dostaly čerstvé a zdravé nové buňky.

Podporuje lesklé vlasy

Když budete pravidelně provádět peeling vlasů a pokožky hlavy, vaše vlasy porostou zdravější a lesklejší. Peelingy pokožky hlavy pomáhají vyčistit folikuly, ze kterých vlasy vyrůstají, odstraňovat dočasné usazeniny tvrdé vody a jakékoliv zbytky nahromaděných produktů vlasové péče.

Zabraňuje suché pokožce hlavy a lupům

Nalezené vločky na pokožce hlavy nemusí vždy znamenat, že máte lupy. Může to být jen známka toho, že je pokožka vaší hlavy velmi suchá a/nebo podrážděná. Pravidelný peeling pokožky hlavy odstraňuje staré kožní buňky, které zamezují přirozeně se vyskytujícím olejům vyživovat a udržovat pokožku hlavy dostatečně promaštěnou. Pokud vše funguje tak, jak má, vlasy jsou bez lupů a pokožka hlavy není vysušená.

Jak často provádět peeling pokožky hlavy

Jak často podstoupit peeling pokožky hlavy je individuální, ale obecně lze říci, že si ho můžete dopřát jednou za sedm až deset mytí. U zdravé pokožky hlavy by peeling neměl být nikdy nezbytně nutný a neodkladný. Pokud však pozorujete, že máte pokožku hlavy nadměrně vysušenou, s lupy či odlupujícími se vločkami, rozhodně je pro vás občasný peeling dobrou volbou. Vyhněte se však nadměrné a příliš časté exfoliaci, jelikož může dojít k narušení pH pokožky hlavy.

Jak si udělat vlasový peeling

Při peelingu pokožky hlavy buďte především velmi šetrní, a to i v případě aplikace prsty nebo speciálními pomůckami určenými k exfoliaci. Mohlo by totiž dojít k nepříjemnému podráždění a zhoršení aktuálního stavu. Máte-li citlivou pokožku obecně, poraďte se raději se svým lékařem. Jestliže máte kožní onemocnění, jako je akné, ekzém nebo lupénka, přípravkům se vyhněte. V opačném případě postupujte dle návodu:

  • začněte umístěním produktu přímo na hlavu - vyhněte se přitom aplikaci na celou délku vlasů,
  • malými krouživými pohyby konečky prstů jemně odstraňte odumřelé kožní buňky z pokožky hlavy,
  • jemně opláchněte vodou,
  • vyhněte se používání nehtů, protože by mohlo dojít k poškrábání pokožky hlavy.

Zdroj: byrdie.com, healthline.com, lybrate.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod