Pozor na falešné seznamky. Vydělávat na konverzaci s neexistujícími lidmi není přímo nezákonné

 Ostatní 
04. července 2022 18:20 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ne vždy na internetu narazíte na skutečné lidi, kteří touží vás poznat. Někdy jde jen o peníze. Depositphotos
Už se vám někdy stalo, že jste se zaregistrovali na seznamku, nabili si kredit pro odesílání zpráv, napsali všem možným profilům, které vás alespoň trochu zaujaly a nikdy z toho nic nebylo? Připadali jste si prokletí a nechtění? Možná jste jen vybrali špatné servery, protože lidé na některých z nich nikdy neexistovali.

Možná si teď řeknete, že jste si jisti, že vám odepisovali skuteční lidé. To ano, protože lidé na druhé straně rozhodně sedí. Jen je velmi pravděpodobné, že ač jste se zakoukali do krásné Helenky, která se nestydí vám poslat fotku svých prsou, ve skutečnosti vám v deset odepisoval Bořivoj, jenž práci dělá o svačinových pauzách, i když se jinak živí jako řidič náklaďáku a kolem oběda Jirka, co si tím vydělává na školné. A fotografie, které vám posílají jsou prostě zakoupené. Stahují je z firemní galerie, kde je má „dívka“ přiřazeny. Vzhledem k tomu, že znám i částky, které se za práci na podobných seznamkách vyplácejí, musím konstatovat, že se víc vyplatí jim opravdu prodat nějaké ty fotky než tam pracovat.

Nejhorší na tom je, že může být opravdu spekulativní, nakolik se jedná o podvod. Z morálního hlediska rozhodně, ale z toho právního? Ač to zní opravdu šíleně, celý tenhle byznys může nerušeně fungovat, jestliže v obchodních podmínkách stojí, že vlastně souhlasíte s tím, že platíte za konverzaci, která vůbec nemusí být skutečná. Obvykle jsou to věty typu: „Web je určen pouze pro pobavení uživatelů a účastníci chatu nemusí být skuteční lidé.“ Upřímně, kdo čte obchodní podmínky? Všichni prostě denně nakupujeme a tak nějak doufáme, že v nich není nějaká bota. No a když je, už s tím nic nenaděláme, protože jste s nimi souhlasili.

Majitel takového serveru si najme hromadu brigádníků, aby měl jistotu, že odpovědi na konverzace budou chodit ve dne v noci a platí je za jednotlivé zprávy. Ve chvíli, kdy se na podobnou stránku zaregistrujete, máte možnost sami kontaktovat nějaký profil nebo reagovat na zprávy, které vám automaticky přijdou. (A že jich bude.) První zprávy rozesílá automat, aby vás nalákal na nejrůznější profily dívek. Jakmile některé z nich odpovíte, přesune se vaše konverzace mezi aktivní, které vyskakují na platformě již zmíněným brigádníkům.

Abych se přiznal, trochu mě zaráží, že lidé na podobné zprávy vůbec skočí. Jelikož tyto seznamky obvykle fungují mezinárodně, zprávy, které robot generuje, jsou docela univerzální, mnohdy chybí skloňování jména a občas zní, jako by je někdo projel přes Google překladač. Kdo z vás by odpověděl Janičce68, když napíše: „Milý Marek, opravdu jsi mě zaujal. Koukni na mě, chtěla bych o tobě slyšet víc. Nechceš vidět mé fotky? Jsem nažhavená!“ ? No, někdo evidentně ano, jinak by majitel dávno zkrachoval. Podobné seznamky zpravidla cílí hlavně na muže, snad jsem se ještě nesetkal s takovou, která by lákala ženy na falešné fotografie fešných mladíků. A zajímavé je, že ač podobných aplikací nebo serverů funguje docela dost pod různými majiteli, tenhle systém bývá u všech dost stejný.

Promyšlené je to opravdu dobře, protože díky rozeslání prvotních zpráv robotem nikdo neztrácí čas s tím vtáhnout vás do konverzace, pokud o ni sami neprojevíte zájem. Následně vás reální lidé přesvědčí, že si píšete s někým skutečným, nicméně i to musí být zarážející, protože když vám odepisuje deset lidí, každý pochopitelně používá jiné emoji, někteří dělají hrubky a možná se občas neshodnou informace. I na tohle existuje poměrně promyšlený systém. Moderátoři chatu mají nakázáno nezacházet příliš do detailů, u každého profilu a člověka existuje poznámkový bloček, kam zapisují údaje, které dotyčnému sdělili a jsou penalizováni za jejich zmršení. Nikdy nesmí dojít k předání osobního kontaktu nebo domluvení schůzky. Tyhle seznamky staví především na tom, že na ně nechodí příliš inteligentní lidé, a tak jim nic z toho nebude divné. Operátoři mají pak za úkol tyhle naivní zájemce o chat udržet na webu co nejdéle a částky, které platí lidé za zprávy neexistujícím osobám, jsou opravdu vysoké.

Pokud si chcete ověřit, kdože vám to skutečně píše, není nic jednoduššího než zkusit stáhnout fotografie některých žen a dát je do googlu nebo dalších vyhledávacích systémů. Leckdy se totiž stane, že nějakou opravdu najde. Možná se tak dozvíte i skutečné jméno dané osoby. Například na webu nějakého státu z opačného konce světa.

Zajímavé je, že ač si většina moderátorů dává velký pozor, aby nebylo odhaleno, že nejsou skutečným člověkem, zapomínají u toho na druhou stránku věci. Vy jako zákazník si opravdu můžete obchodní podmínky přečíst. V nich se samozřejmě dozvíte, že si nepíšete se skutečnými lidmi a v takovém případě by z vás na „seznamce“ (Dá se tomu tak říkat, když se tam s nikým neseznamujete?) neměli dělat pitomce a tvrdit, že si píšete se skutečným člověkem. Plno brigádníků, kteří si tímhle haléřovým přivýdělkem krátí čas, však netuší, jak v podobné situaci zareagovat a samozřejmě v první řadě začnou zapírat. To je koneckonců přirozená reakce.

Existují ale i lidé, kteří na seznamce setrvávají, přestože si uvědomují přítomnost moderátorů na druhé straně chatu. Je to jakási hra, která je baví. Buď mají tak nízké sebevědomí, že nevěří v možnost najít si skutečnou ženu nebo jsou nějakým způsobem zvrácení a vědí, že tady jim dívky nikdy neřeknou ne. Profily možná nejsou skutečné, ale de facto se jim splní jejich touhy, které by třeba jiné ženy znechutily. Tady je dívky vždy vítají s otevřenou náručí, protože moderátoři jsou placeni za to, aby byl zákazník spokojen.

Nečti podmínky, používej logiku

Není potřeba, abyste strávili nad každou seznamkou moře času při pročítání obchodních podmínek kvůli jediné větě, která může prozradit, že si tu vztah nikdy nenajdete. Stačí zapojit mozek. Je mnoho seznamek, kde nemusíte platit vůbec nic. Případně existují ověřené seznamovací aplikace, které jsou sice placené, ale většina profilů bude patřit reálným lidem, kteří touží někoho poznat stejně jako vy. Když už se na nějakou seznamku přihlásíte, ověřte si, že vám píše skutečný člověk. Poznáte to snadno, protože na profilu bude mít více než dvě fotky a určitě vlastní i nějaké sociální sítě nebo vám dá alespoň telefonní číslo. Pokud se nedočkáte žádných osobních údajů, zřejmě to nebude někdo, kdo se s vámi touží sbližovat. Také si všímejte, jak moc odpovídá na vaše otázky a zda si někdy neprotiřečí. Falešné profily nemívají perfektní přehled o tom, co komu řekly a v případě řízených moderátorů má osoba na druhé straně často přímo nařízeno nezabíhat do větších detailů. No a samozřejmě se budou vyhýbat setkání. Pokud nemají nikdy čas se s vámi sejít, myslete na to, že každý má čas jen tehdy, když si ho chce udělat. I kdyby na druhé straně seděl reálný člověk, zřejmě ho příliš nezajímáte.

Vlastně si myslím, že seznamky jsou pro lidi, kteří postrádají schopnost navazování kontaktů osobně nebo se vyhýbají místům, kde se pohybuje jejich cílová skupina. Za mě je nejlepší radou vyrazit někam s přáteli, pokud se chcete seznámit. Hledání přes počítač je spíš pro ty, kterým stačí sex. Že vás protějšek přitahuje, poznáte z jeho fotografií snadno, jestli si s ním ale vydržíte povídat celý večer, vám profil hned tak neřekne.

Autorský článek - komentář.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47