Detoxikační náplasti na nohy mohou vyvolat alergickou reakci. Neexistuje navíc důkaz, proč by měly fungovat

 Zdraví 
24. října 2021 10:43 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Detoxikační náplasti slibují zaručenou detoxikaci organismu Shutterstock
Poslední dobou se na mnoha místech můžete setkat s nabídkou detoxikačních náplastí na nohy, jejichž výrobci slibují snadné použití a zaručenou detoxikaci organismu. Jedná se o jakési podložky, které se aplikují na nohy na noc a mají za účel vytáhnout toxiny, odpadní produkty a těžké kovy z těla. Opravdu ale fungují?

V reklamních letácích můžete vidět, že má náplast před aplikací čistě bílou barvu, která se po několika hodinách aplikace změní v tmavě hnědou až černou. právě tmavá barva má signalizovat, že detoxikace proběhla správně. Zatím ale neexistuje jediný důkaz o tom, že by měly pásky opravdu fungovat.

Ačkoliv zatím není znám žádný důkaz, který by potvrzoval, že by měly nálepky na nohou opravdu zbavovat tělo toxinů, mohou ovšem přispět k lepší kvalitě spánku a pomoci snížit určité typy bolesti. Jak je to možné? Dočtete se to v dalších řádcích.

Na trhu se dokonce objevily společnosti, jejichž detoxikační pásky měly odstranit z těla nejen toxiny a těžké kovy, ale zaručovaly i zmírnění bolestí hlavy, úlevu při depresích, zbavení těla parazitů, pomoc s únavou či nespavostí, ale zaručovaly vyléčit i cukrovku, artritidu, vysoký krevní tlak, hubnutí či odstranění celulitidy. Ne, to bohužel opravdu nálepka na nohu neumí.

Prokázané účinky

Sice v tuhle chvíli neexistují žádné vědecké důkazy a potvrzené studie, které by prokázaly, že detoxikační nálepky na nohy opravdu pomáhají při detoxikaci, určité přísady v těchto samolepících podložkách mohou být prospěšné a pomáhat při určitých problémech.

Některé společnosti například prodávají detoxikační náplasti s obsahem zázvoru, který může být užitečný pro zmírnění příznaků osteoartrózy, protože má protizánětlivé vlastnosti. Aplikace zázvoru na nohy může uvolnit a prohřát pokožku a snižovat bolest právě při chronické osteoartróze.

Jiné podložky zase obsahují levandulový esenciální olej, který milujeme pro jeho příjemnou vůni. Působí na nás uklidňujícím a uvolňujícím dojmem, a proto může pomáhat při léčbě poruch spánku. Snižovat také mohou únavu během dne a celkově zlepšit kvalitu spánku.

U těchto náplastí platí také tvrzení "věř a víra tvá tě uzdraví". Někteří lidé mají opravdu tu schopnost, že je jejich pozitivní myšlení dovede až do stavu, kdy si bolest přestanou připouštět. Což může být i případ právě těchto nálepek.

Kdy je použití nebezpečné

Existují však i důvody, kvůli kterým byste pásky používat neměli, nebo spíš kdy je přestat používat. Někteří lidé totiž mohou zaznamenat i silnou alergickou reakci, kterou není radno podceňovat. Pokud jste se i přesto rozhodli používat detoxikační náplasti na nohy, při jakémkoliv nežádoucím účinku je okamžitě přestaňte používat a konzultujte vzniklou situaci s lékařem. Dále čtěte: Sladkovodní řasa vám pomůže s očistou těla i podporou imunity.

Zdroj: medicalnewstoday.com, byrdie.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47