Pokud chcete zhubnout a posílit své zdraví, neměl by vaši pozornosti uniknout jeden druh čaje

 Zdraví 
23. října 2021 17:46 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Některé čaje jsou účinnější než jiné Pixabay
Všechny pravé čaje jsou velmi zdravé, a je proto dobré je pravidelně pít. Jeden z nich by ale rozhodně neměl uniknout vaší pozornosti. Máme další informace.

Řeč bude dnes o čaji Pchu-er. Jedná se o klenot mezi čaji. Někdy se jeho název proměňuje. Najdete proto informace o Pu Erh či jinak psané varianty. Pochází z Číny, konkrétně z provincie Jün-nan. Poblíž Tibetské náhorní plošiny ve výšce okolo šest tisíc metrů nad mořem roste tento zázrak pro lidské zdraví.

Obsah účinných látek

Účinných látek v čaji najdeme celou řadu. Velké množství minerálů, z nichž jmenujme například zinek, hořčík, vápník, ale také dost stopových prvků jako selen či mangan. Ale čaj je bohatý i na vitaminy. Zajímavé je, že čaj neobsahuje při běžné přípravě příliš mnoho kofeinu. Pozor ale na situaci, kdy čajové lístky povaříte. Pak se zvyšování této látky uvolňuje. Další obsažené látky pak patří mezi antioxidanty. Obsahuje hodně EGCG – epigalokatechin-3-galát a kyseliny gallové. Účinky tohoto čaje jsou proto velmi široké.

Účinky na lidské zdraví

Pitím čaje Pchu-er si rozhodně prospějete. Působí preventivně proti rakovině. Ačkoliv není zcela prokázáno, že by ji dokonce zastavoval, provádějí se na základě pozitivních zkušeností různé studie. Pokud patříte mezi nemocné, určitě byste měli ke klasické léčbě přibrat i tento čaj.

Jeho účinky jsou ale širší. Působí očistně, protože zbavuje organismus nejrůznějších toxinů. Pomáhá tedy funkci jater. Při jeho pravidelné konzumaci dochází k lepšímu odbourávání alkoholu. Prospívá našemu zažívání. Upravuje mimo jiné plynatost.

Co je možná ještě podstatnější, je jeho účinek při redukování hladiny cholesterolu. Uvádí se, že při pravidelném pití několika šálků denně dosáhnete po měsíci na zhruba 13 % snížení hladiny cholesterolu. Tím pochopitelně chrání naše cévy a tepny před kornatěním, což se promítne do snížení krevního tlaku i do rizik infarktů a mrtvic.

Pchu-er obecně zlepšuje imunitu. Konkrétně působí dobře i na dýchací cesty, což je nyní při ochlazování důležitá vlastnost. Trpíte-li na zvýšenou tvorbu hlenu nebo máte akutní onemocnění horních cest dýchacích, čaj vám usnadní vykašlávání. Pozitivní zkušenosti jsou s čajem i pokud trpíte depresemi a stresem. Zlepšuje naši koncentraci. Čaj má omlazující účinky na pleť.

Hubnutí

Samo hubnutí nemusí přímo souviset se zdravím. Jsou lidé silnější, kteří kypí zdravím. A jsou hubení, kteří jsou velmi nemocní. Víme však, že mnohé obtíže se upraví, pokud zhubneme. A právě tento čaj má schopnost naše hubnutí nastartovat. Někdy se o něm hovoří jako o startéru metabolismu. O potřebě mít metabolismus dobře rozjetý jsme psali již dříve. Zpomalený metabolismus způsobuje přibírání na váze i při minimálním příjmu potravy. Ačkoliv nemůžeme tvrdit, že by pouhé pití čaje mělo zázračný účinek, přece jen se uvádí, že pokud nezvýšíte kalorický příjem a začnete pravidelně pít tento čaj, můžete očekávat po měsíci zhubnutí v řádu jednoho až tří kilogramů podle vaší tělesné konstituce.

Příprava a použití

Ačkoliv Pchu-er patří mezi dražší čaje, nemusíte se bát, že by zruinoval váš rozpočet. Každá dávka se dá totiž použít třikrát. Jestliže si budete připravovat větší šálek o objemu zhruba tří deci, budete potřebovat dvě čajové lžičky. Další dvě potřebné denní dávky si připravíte ze stejných lístků. Na den tedy opravdu stačí maximálně dvě lžičky čaje, což není velké množství. I z třetího nálevu chutná čaj dobře. Je možná o něco méně výrazný, ale to nemusí vadit. Čaj pochopitelně nesladíme. Popíjíme buď během dne nebo ještě lépe před jídlem, aby se projevil víc jeho účinek na snižování cholesterolu.

Zdroj: Wikipedia, Rehabilitace.info.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve