Nestárneme jen věkem, ale také stresem. Díky němu rychleji stárne náš imunitní systém a přicházejí fatální nemoci

 Zdraví 
01. července 2022 15:57 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Žádný stres nestojí za pozdějí zdravotní komplikace Depositphotos
Nestačí, že stárneme přirozeně s přibývajícím věkem. Ale tzv. do hrobu, jak se lidově říká, si můžeme pomoci i stresem. Přesněji řečeno, sociálním stresem. Ten ovlivňuje náš imunitní systém, který pak stárne ještě větším tempem.

Pokud přesně nevíte, co je to sociální stres, tak je to vlastně všechno, co většina z nás ve svém životě řeší prakticky denně. Problémy s nadřízenými v práci, problémy doma, v manželství, ve vztazích, ekonomické obavy a tak dál. To všechno se stalo bohužel běžnou součástí našich životů a to všechno vede k tomu, že náš imunitní systém stárne rychleji, než by měl.

Ale co to znamená? Znamená to všechny ty fatální nemoci, jako je rakovina, srdeční onemocnění a další závažná onemocnění, která mohou být smrtelná. "Lidé s vyšším skóre stresu měli starší imunitní profily, které měly sníženou schopnost bojovat s nemocemi, místo toho vykazovaly vyšší procenta opotřebovaných T-buněk," uvádí autor nové studie Eric Klopack z University of Southern California.

T- buňky jsou pro naše zdraví klíčové. Jednak dokáží eliminovat rakovinové buňky, a zabránit tak rozvoji tohoto závažného onemocnění. A jsou důležité i pro boj s viry a infekcemi a chronickými záněty. Pokud je T- buněk v imunitním systému málo, ty "špatné" buňky pak mají zelenou a vzniká celá řada závažných onemocnění. Kromě rakoviny a srdečních chorob mezi ně patří i osteoporóza a Alzheimerova choroba.

Takže pokud jste si dosud mysleli, že jsou to jen takové řeči, když odborníci tvrdí, že psychické zdraví je klíčové i pro zdraví těla, tato studie má důkazy, které vás snad už definitivně přesvědčí. Dalším zajímavým výsledkem této studie je fakt, že rychle stárnoucí imunitní systém v důsledku sociálního stresu není nijak ovlivněn konzumací alkoholu či kouřením cigaret nebo dalšími nezdravými návyky.

Výsledky nové studie mají ale i své pozitivní stránky. V první řadě potvrzuje fakt, že stav našeho imunitního systému, a tedy i jeho případné předčasné stárnutí, máme jen a jen ve svých rukou. Tedy vlastně ve své hlavě. Protože když jsme ve stresu, stresové hormony zaplavují tělo a ty se dostávají do metabolického a imunitního systému.

Takže co byste měli dělat? Bude to znít jako jedno velké klišé, ale opravdu se nestresujte. Nic není důležitějšího než vaše zdraví. Šťastní můžete být v jiné práci, stačí ji jen začít hledat. Šťastní můžete dokonce být i bez vašeho současného partnera, pokud vás život s ním stresuje. Někdy je totiž lepší být sám a užívat si života a rozmazlovat se než se trápit v nefunkčním vztahu. I ekonomické problémy mají vždy nějaké řešení, jen musíte být aktivní. Jinými slovy, vše se dá vyřešit a nic není konec světa.

Zkrátka více se o sebe starejte, především pak o své duševní zdraví. Identifikujte, co máte rádi a co byste rádi podnikli nebo zažili a tyto věci si dopřávejte tak často, jak to jen půjde. Nezapomínejte samozřejmě dostatečně relaxovat a mít dostatek času pro sebe. A pokud se vám nic z toho nedaří, opravdu neváhejte a spojte se s odborníkem. Žádný stres totiž nestojí za fatální zdravotní problémy v budoucích letech, které s sebou stres přináší.

Autorský článek, další zdroj: PNAS

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47