Jak být elegantní a chic i ve vyšším věku? Vsaďte na správnou kombinaci barev, vhodný účes a doplňky

 Móda 
30. srpna 2022 08:35 / Kateřina Andrýsková
  8
📷
5 fotografií v galerii
Elegance se hodí ke každému věku Pexels
Pokud chcete být opravdovou dámou, která je za každých okolností upravená a elegantní, v určitém věku je potřeba ctít jisté zásady. Naučte se znát jednotlivá pravidla, která z vás udělají módní ikonu pro jakoukoliv příležitost. Těchto zásad by se měly držet především ženy nad 50, ale elegance sluší i mladším ročníkům.

Přiznejte si, že už vám dávno není dvacet a přestaňte utrácet peníze za proměnlivé módní trendy a oblečení, které vašemu věku už zkrátka nepřísluší. Když se budete držet jednoduchých pravidel, nemusíte za svou garderobu utratit ani tolik peněz. Nemusíte nutně kupovat drahé kousky, ale vyberte takové, které k sobě zároveň pasují, působí elegantně a vytvoří komplexní šatník, ve kterém se budete cítit sebejistě každý den.

Základní poučka zní: vybírejte především neutrální barvy, jednoduché šperky a volte decentní make-up. Noste noblesní a vypasované šaty skromných stylů, které vytvářejí lichotivé siluety. Když budete vybírat nadčasové kousky z kvalitních materiálů, jako je například hedvábí, vydrží vám mnoho let. Chcete-li být elegantní, musíte ale pečovat i o své vlasy a nehty. Pojďme si teď rozebrat jednotlivé zásady.

1. Noste neutrální barvy

Základní rada, jak vytvořit elegantní šatník, je používat zásadně neutrální barvy. Je to především proto, že neutrální barvy, jako jsou například černá, bílá, béžová, šedá či velbloudí, lze bez problému kombinovat mezi sebou a vždy budou vypadat dobře a chic. Trendy se mění několikrát do roka, proto kupovat barvy, které jsou zrovna v módě, není zrovna dobrý nápad. Vyjdou z módy tak rychle, jako do ní přišly. Neutrální barvy vydrží ve vašem šatníku déle a jsou ideální pro celoroční použití.

2. Volte oblečení bez potisku

Trička s logy, fotografiemi, nápisy či obrázky nejsou od určitého věku zrovna chic a do elegantního šatníku nepatří. Jak loga, tak obrázky či nápisy nejen vyjdou z módy, ale navíc se snadno operou a po čase ztratí svou původní kvalitu. Jsou tedy vhodné leda tak na domácí nošení. Potištěné oděvy se také mnohem hůř kombinují s dalšími kousky z vaší skříně a při nevhodné kombinaci mohou vypadat lacině.

3. Zkuste monochromatický vzhled

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak docílit prudce elegantního outfitu, je zvolit monochromatický vzhled, u kterého se nemusíte bát, že vyjde z módy. Opět však platí, že je vhodné použít zejména neutrální barvy, ovšem provést jej můžete téměř s jakoukoliv barvou. Důležité však je, abyste sladili opravdu stejný tón barvy a získali tak jednotný vzhled.

4. Nikdy více než tři barvy

Největším módním prohřeškem je špatná kombinace barev a stylů. K tomu je však potřeba naučit se základy teorie barev, což ovšem není nic složitého. Když pochopíte, které barvy spolu fungují a které jdou naopak úplně proti sobě, nemůžete už udělat chybu. Obecně však platí pravidlo, že byste na sobě nikdy neměli mít více než tři barvy.

5. Jednoduché zlaté šperky

Důležité je také zvolit správné doplňky. Nejvíce elegantního vzhledu dosáhnete díky pravidlu: méně je někdy více. V jednoduchosti je totiž od nepaměti krása a když vsadíte na drahé kovy jako zlato či stříbro, případně drahé kameny (ovšem může být i bižuterie), neuděláte chybu. Pokud se však rozhodnete pro jeden kov, měli byste mu zůstat věrní a mít na sobě vždy pouze jeden druh. Tudíž když máte zlaté náušnice, už nenoste stříbrné prsteny. Myslete však na minimalismus.

6. Správný účes a make-up

Spíš než vytvořit pomocí make-upu člověka, kterým nejste, se snažte dbát na přirozenou eleganci a celkově přirozený vzhled. Nejlepší, co můžete udělat, je zvolit střih, který vám sedne a doplnit ho neutrálním make-upem. Se rtěnkou to nepřehánějte, raději volte "naked" vizáž vašich rtů a bronzer na tváře a oční záhyby. Tento styl make-upu podtrhne vaše přirozené křivky a zvýrazní je.

7. Nezapomínejte na parfém

Celý váš look může pokazit jedna jediná věc a tou je zápach. Nezapomeňte proto váš elegantní vzhled doplnit parfémem vaší volby. Vždy je lepší, když se za vámi každý otočí pro silnější parfém, než když učiní totéž kvůli odéru, který se za vámi line.

Další tipy, jak vypadat elegantně

  • noste oblečení, které vám sedne
  • vybírejte oblečení, které vytváří lichotivou figuru a zvýrazní pas
  • noste dobře padnoucí spodní prádlo
  • nenoste průhledné oblečení
  • vsaďte na lehké halenky
  • noste podpatky
  • mějte vždy upravené vlasy
  • udržujte upravené nehty
  • o šatník dobře pečujte

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: inanelegantfashion.com, townandcountrymag.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008