Skvělé triky, jak perfektně vyčistit boty

 Ostatní 
25. října 2017 09:04 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Boty dostávají na podzim pořádně zabrat. Existuje několik metod, jak je vyčistit Shutterstock
Špinavé boty jsou pro každého špatnou vizitkou. Udržet obuv obzvláště na podzim a v zimě čistou, je docela kumšt. Některé boty sice stačí otřít hadříkem, jiné je však třeba očistit speciální technikou. Nevhodným postupem totiž můžete své boty nenávratně zničit.

Péče o boty se v prvé řadě odvíjí od toho, z jakého materiálu jsou vyrobeny. Pokud v některých případech nedodržíte správný postup, hrozí opravdový malér. Obuv totiž může změnit svou barvu i strukturu. Nejproblematičtější je péče o semišovou a koženou obuv. Poradíme, jak na to.

Jak vyčistit semišové boty

Semišové boty, na kterých se objeví malé flíčky, můžete vyčistit několika způsoby. Základní vybavení každého majitele krásných semišek tvoří speciální kartáček, který je z jedné strany drátěný a z druhé strany gumový. Drátěná strana kartáčku vyčistí nečistoty a gumová uhladí materiál po očistě. Ovšem někdy je třeba použít pokročilejší metody čištění obuvi, a to v případě větších fleků či celkového znečištění boty.

Pokud máte na botě malý flíček, natřete je obyčejnou školní křídou a následně jemným kartáčkem na semiš lehce křídu vykartáčujte krouživými pohyby ven ze semišové látky.

Více znečištěné boty, na kterých jsou velké skvrny od bahna, potravin či jsou ušpiněny agresivními barevnými skvrnami, potřebují více péče. Použijte marseillské mýdlo a vodu, vytvořte velice slabý roztok, dále budete potřebovat zubní kartáček střední tvrdosti. Kartáček namočte v roztoku a lehce krouživými pohyby čistěte špinavé místo. Přejeďte lehce i čistou část obuvi, aby měla stejný nádech a nebyla flekatá. Boty nechte pečlivě uschnout ve stínu v teple (měly by schnout optimálně šest a více hodin). Usušit je můžete volně na slunci anebo do nich můžete vložit napínáky, které zachovají jejich tvar. Suchou obuv vykartáčujte kartáčem na semiš a nastříkejte ji speciálním ochranným sprejem. Impregnaci byste na boty měli stříkat jednou týdně či jednou za dva týdny.

Pokud je obuv opotřebena nošením, je uprášena, použijte čistič na semišovou obuv, který zakoupíte v obuvi. Aplikujete jej, a opět krouživými pohyby budete botu čističem mýt a nakonec ji pomalu a lehce opláchnete vodou.

Pozor na silný mýdlový roztok

Silný mýdlový roztok s bublinkami semiš může poškodit a změnit jeho strukturu, popřípadě se na něm mohou utvořit malé žmolky. Také barevné kombinace mohou získat jiný nádech, a proto toto čištění není příliš vhodné a vyvarujte se jej.

Nepoužívejte žádné chemické prostředky, jelikož právě ty by mohly změnit barvu semiše a zanechat fleky.

Obuv můžete opatrně přetřít látkou, kterou jste namočili v octu, ale tento způsob volte až v případě, když veškeré techniky selžou.

Jak vyčistit kožené boty

Kožené, ať už dámské nebo pánské boty, vyčistíte dle povrchové úpravy kůže a v závislosti na míře znečištění obuvi. Obuv v žádném případě nebělte, nepoužívejte na ni chemické přípravky, nenamáčejte ji celou do vody a neperte ji v pračce. Kožené boty můžete jemně ošetřit mýdlovým roztokem. Před nošením je naimpregnujte sprejem. Tato impregnace slouží jako ochrana před pohlcováním špíny z okolí a vlhkostí.

Hladká useň je na údržbu nejjednodušší. Vlhkým hadříkem nebo kartáčkem ji jednoduše umyjete, nakrémujete a vyleštíte.

Suchá useň se ošetřuje krémem. Pokud obuv promáčíte, pozvolna ji vysušte, můžete do ní vložit také napínák, aby držela tvar. Pečujte o ni nejlépe krémem a vyvarujte se užívání rychle leštících přípravků s houbičkou, které jsou k dostání v každé obuvi.

Lakovanou useň ošetřete suchým nebo vlhkým hadříkem, ovšem dbejte na to, aby nepřišla příliš do kontaktu s vodou, jelikož by se její lakování mohlo nenávratně poškodit. V obuvi si zakupte speciální prostředek, který ji ochrání před mrazem. Můžete si pořídit i čistič obuvi, který je dostání v každém specializovaném obchodě či prodejně bot.

Vlasovou useň nesmíte nikdy krémovat. Špínu z ní odstraníte krepovým kartáčkem nebo gumou na vlasové usně, kterou zakoupíte v obuvnických potřebách.

Pro krémování bot pečlivě volte barvu krému a při lakování obuvi se raději vyhněte chemickým prostředkům, které slibují rychlý lesk během několika sekund, a raději nalakujte obuv klasickým způsobem.

Voskování zajistí prfektní lesk

Koženou botu lze nalakovat i klasickým voskem. Nejprve obuv očistěte a osušte. Lesk dodává botám skutečně hladkou strukturu a zářivý vzhled, který vzbuzuje dojem luxusní a upravené obuvi. Vosk nanášejte krouživým pohybem hadříku, na který můžete kápnout několik kapek vody a pusťte se do leštění. Správný poměr vody a lesku zajistí vysoce lesklé boty. Pokud se vám zdá vosk na botách suchý a matný, je to způsobeno nedostatkem vody. Naopak když vám připadají boty moc mokré, s leštěním na chvíli přestaňte, a nechte je proschnout. Můžete také použít moderní houbičky na leštění klasickou metodou, které zakoupíte v obuvi. O tom, jak pečovat o boty v zimě, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve