Účinky pomerančové kůry, o kterých jste neměli ani tušení

 Ostatní 
20. října 2018 18:37 / Monika Thomsonová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Budete překvapeni, kde všude pomerančová kůra poslouží  Shutterstock
Pomeranče, stejně jako mandarinky, patří mezi exotické ovoce, které má rád téměř každý. Čerstvá šťáva nebo oloupaná dužina jsou běžnou pochutinou, ale co taková kůra? Možná budete překvapeni, ale pomerančová kůra má tak obrovské využití, že tomu nebudete ani věřit.

Samozřejmě, nejčastěji kůru přidáváme do krémů nebo těsta, popřípadě se využívá jako přírodní vůně, která dodá vašemu příbytku příjemný podzimní nádech. Její kosmetické a zdravotní pole působení je tak široké, že sami nebudete věřit, co všechno tento "odpad" z pomeranče dokáže. 

Pomeranč obsahuje nespočet vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Výhodou je, že jej můžeme koupit po celý rok a někteří nadšenci si je dokonce pěstují i doma. Malým překvapením může být, že v některých zemích se konzumuje pomeranč celý, tedy i s kůrou. A my víme, proč.

Obrovská zásobárna zdraví prospěšných látek

Největší obsah tvoří vitamín C, čímž jsou všechny citrusy známé ale kromě něj pomeranč obsahuje přes 170 jiných látek a 60 flavonoidů. Většina těchto látek účinně bojuje s nádorovým bujením, s bakteriemi, viry, plísněmi a také se záněty. 

Co všechno pomerančová kůra obsahuje?

  • Pomeranče jsou také bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku.
  • To vše obsahuje i kůra, avšak má i pár látek navíc. Surová pomerančová kůra má 1,5 g bílkovin a je zdrojem riboflavinu betakarotenu a vitamínu

Jak využít kůru z pomeranče?

Bělení zubů

Toužíte-li po krásně zářivých zubech, vyzkoušejte pomerančovou kůru! Dokáže zuby vybělit a dokonce si poradí i se skvrnami od kávy, čaje nebo cigaret. Stačí, když si budete zuby potírat vnitřní částí kůry.

Zlepšuje trávení

Pomerančová kůra je vynikajícím zdrojem vlákniny a pomáhá při trávicích potížích, ale i při hubnutí. Pomáhá i při průjmu. 

Lepší spánek

Hlavním zdrojem esenciálních olejů je kůra z pomeranče. Esenciální oleje se už odpradávna používaly při uvolnění organismu, při problémech s nespavostí, ale i při dalších zdravotních potížích. Pokud trpíte dlouhodobou nespavostí, postačí vám přiložit si kůru k nosu a několikrát se zhluboka nadechnout. Věděli jste, že využít se dají i slupky z česneku? Více jsme psali před časem.

Krásná pleť

Pomerančová kůra zlepšuje kvalitu pleti, neboť pomáhá odstraňovat černé a tukové pupínky. Jak na to? Inkriminovaná místa potírejte její vnitřní stranou. Stahující účinky některých látek v kůře dokážou pokožku stáhnout, díky čemuž se stáhnou i rozšířené póry. 

Nepřítel lupů

Další z úžasných vlastností pomerančové kůry je, že díky přírodním esenciálním olejům dokáže zvlhčit a zvláčnit pokožku. Právě tyto její vlastnosti se používají v boji proti lupům. Nastrouhejte si ji, naneste ke kořínkům, upevněte čepicí a nechte přes noc působit. Ráno si stačí umýt vlasy.

Pomáhá při astmatu

Kůra dokáže zvlhčit dýchací cesty a odstranit z průdušek hlen, díky čemuž usnadní dýchaní. I slupky z cibule mají zázračné účinky. Psali jsme v jiném článku.

Na bolesti hlavy

Trpíte na bolesti hlavy? Aromaterapie s pomerančovou kůrou je pro vás to pravé! Nejenže se zbavíte bolesti hlavy, ale předejdete i vzniku deprese či úzkosti.

Chrání před rakovinou

Všechny citrusy patří mezi superpotraviny, které obsahují vysoké množství vitamínu C a dalších důležitých látek, které dokáží chránit naše tělo a hlavně naše buňky před různými mutacemi. Pomerančová kůra navíc působí preventivně proti rakovině tlustého střeva, hlavně tím, že obsahuje množství vlákniny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47