Pár tipů, jak můžeme poznat, že je kupovaný med skutečně kvalitní a bez dalších přísad

 Ostatní 
03. března 2019 12:50 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Naučte se poznat falešný med Shutterstock
Lipový, lesní, akátový, květový. Med si dáváme do čaje, na chleba, do jogurtů nebo jej používáme i na pečení. Jak ale poznat, že med je skutečně kvalitní? Z etikety těžko. Tam se pouze dozvíte typ a zemi původu, dovozce, prodejce či výrobce. Falešný med patří mezi velice častý nešvar, který se objevuje v celé řadě obchodů. Poradíme vám pár triků, jak jeho pravost doopravdy odhalit.

Jak odhalit, zda v medu není skutečně přidané něco, co tam vůbec nepatří? Máme pro vás pár tipů.

Po jódu nezmodrá

To, zda není med falešný, poznáte tak, že do sklenice s vodou dáte 1 lžíci medu. Jestli je med pravý, nebude se rozpouštět a klesne na dno jako chuchvalec. Když přidáte ještě 2-3 kapky jodové tinktury, pokud je med přírodní, nezmodrá. Stejně tak falešný med vám udělá pěnu, pokud na něj do vody kápnete trochu octa.

Chléb nezměkne

Pokud máte doma tvrdý chléb, ponořte kousek do medu a nechejte ho tam máčet osm minut. Pokud po této době nezměkne, jde o pravý med. Medem v tekuté podobě pokapejte savý papír, pakliže se vstřebá, nejedná se o pravý med.

Přírodní nelepí

Pravý med nebývá lepivý. To poznáte tak, že si jej trochu nanesete na prsty. Opravdový přírodní med se samovolně vstřebá do vaší pokožky. Pokud se tak nestane, znamená to, že med obsahuje cukr nebo umělá sladila.

Papírový test

Jednoduchý a přitom efektivní test, kterým zjistíte, zda med neobsahuje i vodu, si můžete udělat pomocí papíru. Dejte trochu medu na savý papír. Pokud se pod ním začne rozpíjet, znamená to, že obsahuje vodu, která tam nemá co dělat.

Mravenci falešný milují

Tento test můžete udělat na jaře nebo v létě, a to s pomocí mravenců. Ti totiž pravý med obcházejí bez povšimnutí. Pokud ale obsahuje cukr nebo další umělá sladidla, přitáhne to jejich pozornost jako magnet. Stačí dát příště pár kapek k mraveništi a chvilku vyčkat. 

"Uvaří" žloutky

Pokud máte doma dostatek vajec, můžete si udělat test pomocí žloutku. Namixujte vejce s medem a pokud bude výsledek vypadat jako vařené vejce, máte doma přírodní med, který umí zázraky s vaší pletí i trávením. Více o jeho skvělých vlastnostech jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve