Co je transepidermální ztráta vody a jak ovlivňuje vaši pleť

 Krása 
18. října 2021 11:39 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Transepidermální ztráta vody má jasné příznaky, které lze snadno rozpoznat Shutterstock
Transepidermální ztráta vody je fráze, o které jste pravděpodobně slyšeli mluvit dermatology a odborníky, ale víte přesně, o co jde?

Všichni máme kožní bariéru, která vyžaduje pečlivou rovnováhu k udržení zdravé pokožky. Součástí této rovnováhy je udržení vody v kůži. Pokud je vaše bariéra nějakým způsobem narušena, začnete tuto vodu ztrácet, a to je transepidermální ztráta vody.

Jak poznáte, že se vás tento problém týká

"U zdravé pokožky je transepidermální ztráta vody vždy úměrná hydrataci pokožky. Problémy začínají, když je poměr převrácený, hydratace pokožky je snížena a tím se transepidermální ztráta vody zvyšuje,“ vysvětluje dermatoložka Tiina Meder. "Extrémně studený nebo extrémně horký vzduch zvyšuje tento problém stejně jako kouření, znečištění ovzduší nebo ultrafialové záření."

Dalším důležitým spouštěčem je stres. Klíčový stresový hormon kortizol ovlivňuje produkci kožních lipidů, rovnováhu kyseliny hyaluronové a mnoho dalších procesů, které vedou k poškození kožní bariéry, a proto se následně transepidermální ztráta vody zvyšuje.

Klíčovým příznakem, kterého je třeba si všímat, je takový stav pokožky, kdy je pleť suchá, napjatá nebo podrážděná. To vše znamená, že je narušena kožní bariéra a může to být stále větší problém. 

Jaká je prevence

Klíč k prevenci transepidermální ztráty vody je jednoduchý. Suchost a dehydrataci lze zlepšovat samozřejmě pravidelnou hydratací. "Použití změkčovadla dobré kvality s dalšími zvlhčovadly znamená, že můžete na kůži zachytit více vlhkosti. Je také třeba poznamenat, že kůže ve skutečnosti ztrácí nejvíce vody v noci. Proto vždy před spaním doporučuji použít sérum kyseliny hyaluronové, které může fungovat jako další zvýšení vlhkosti," říká Tina Meder. Mezi další přísady, které je třeba zařadit, patří ceramidy, změkčovadla a zvlhčovadla, jako je glycerin a koloidní ovesné vločky.

Právě sérum s koloidními ovesnými vločkami a ovesným olejem je jedním z nejdoporučovanějších produktů, které se na pokožku nanáší před samotným zvlhčovačem. Vyzkoušet můžete i ceramidový krém nebo stále velmi oblíbená séra s kyselinou hyaluronovou.

Mezi dražší produkty patří například zvlhčovače, které obsahují směs ceramidů, přírodní cholesterol a mastné kyseliny, které hydratují pokožku a zlepšují její celkovou strukturu. A nezapomeňte ani na pravidelnou péči pomocí obličejových masek s kyselinou hyaluronovou doplněnou případně o vitamin E či přírodní řasy. Dále čtěte: Kyselina hyaluronová může pleť naopak vysušovat. Klíčová je správná aplikace.

Zdroj: Stylist.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve