Vychutnejte si letos kapra bez obav. Dva snadné způsoby jak ho zbavit kostí

 Ostatní 
23. prosince 2021 13:14 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Takto upravené porce mohou bez obav jíst i děti Pixabay
Kapr a bramborový salát patří neodmyslitelně k tradičním štědrovečerním pokrmům. Vyhýbáte se však této rybě kvůli obavám z kostí? Pak už nemusíte. Víme, jak rybu zcela zbavit kostí.

Klasický český kapřík je úžasně zdravá ryba. Obsahuje totiž nízký podíl tuku a je bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí jako prevence proti civilizačním chorobám. Proto byste si kapra měli dopřát nejenom na Štědrý den, ale klidně i během celého roku. Při koupi kapra si berte váhu kolem 3 kg. Menší mají příliš mnoho kostí, větší kusy zase tučné maso. Pokud se chcete vyhnout kostem, máte dvě možnosti, jak se jich zbavit.

Filetování

Jde o klasickou metodu, kterou používají šéfkuchaři v restauracích. Není to však nic složitého, chce to trochu cviku a ostrý nůž. Tím nařízněte část hlavy z jedné strany podél žaber. Nožem poté najděte páteř a veďte řez podél hřbetní kosti. Snažte se držet co nejblíže kosti. Filet nejprve odřežte od žeber, dávejte pozor, aby se vám nesmekl nůž. Pokračujte zhruba do dvou třetin kapra a nakonec filet dořežte k ocasu. Nakonec odstraňte ploutve.

Vykosťování

Žeber a páteře jste si sice zbavili, ale co s drobnými kůstkami? Někdo je možná tahá pinzetou, ale máme pro vás mnohem rychlejší tip. Ostrým nožem prořezejte jednotlivé porce kapra hustými řezy, které jsou od sebe vzdáleny jen pár milimetrů. Kosti tímto způsobem narušíte a vytvoříte z nich drobné kůstky, které se vám do krku rozhodně nezapíchnou, navíc tepelnou úpravou se ještě více rozruší, až změknou. Během prořezávání opatrně na kůži, protože by se vám filet mohl celý rozpadnout. Filety můžete dále stáhnout i z kůže. Jak na to najdete zde.

Kosti samy zmizí

Kromě prořezávání masa máme pro vás ještě jednu zcela bezpracnou metodu. Jde o úpravu masa metodou pomalého pečení, díky níž se kosti všechny rozpustí.

Suroviny

  • kapr
  • máslo
  • pepř, sůl
  • mletá paprika
  • kmín
  • česnek 
  • sůl

Postup

Kapra si nařežte na jednotlivé díly a okořeňte je. Maso dejte do pekáče, přidejte máslo, trochu vody a  dejte na patnáct minut do trouby rozehřáté na 250 °C. Během toho kontrolujte, zda je maso ponořené ve šťávě, pokud ne, přidejte vodu. Po patnácti minutách snižte výkon trouby na 80 °C a nechte v takto teplé troubě rybu minimálně 10-12 hodin, tedy přes noc. Před večeří jej pak stačí ohřát a můžete podávat. Takto upraveného kapra můžete s klidem podávat i dětem, protože bude zcela bez kostí. 

Zdroj: zpravy-brno.cz, hobbyrecepty.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod