Změna životního stylu se vyplatí. Tipy, jak pít méně alkoholu než dosud

 Ostatní 
15. ledna 2022 14:19 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Pravidelné pití alkoholu se prakticky rovná užívání tvrdých drog Depositphotos
Leden je měsícem, kdy si často lidé plní svá novoroční předsevzetí. A méně alkoholu rozhodně patří mezi ta nejdůležitější. I když, co si budeme povídat, pít méně by mělo být součástí životního stylu, ne jenom nějaké předsevzetí.

Spisovatelka  Ruby Warrington se přesně o toto snažila. Chtěla prostě změnit svůj životní styl tak, aby trvale pila méně. A trvalo jí sedm let, než dala dohromady všechny způsoby, díky kterým nyní alkohol v jejím životě hraje mnohem menší roli.

Jak pít méně

V první řadě se podle Ruby musí přenastavit vaše myšlení. To znamená, že nepití se stane vaším normálem, zatímco si budete plánovat, kdy si dáte nějaký drink. Jinými slovy, nepití se stane vaším výchozím nastavením. Pokud chcete s alkoholem přestat úplně, pak se samozřejmě nesmíte nechat zlákat vaší partou přátel nebo chutí, která vás přepadne večer doma. Vždy si musíte umět odpovědět, že už přece nepijete. A pokud chcete pití jen významně omezit, pak si plánujte situace, při kterých si nějaký ten drink dáte. Mohou to být oslavy a podobné významné události.

Vnímejte alkohol jako drogu, protože jí také je. Alkohol patří mezi pět nejčastějších závislostí po heroinu, kokainu, pervitinu, speedu a je i před nikotinem. Pijáci si to  vůbec neuvědomují. Ale pokud se vám například podaří přestat pít alespoň na tři měsíce a pak si dáte drink, sami na svém těle okamžitě poznáte, co to s vámi udělá. Alkohol je vysoce silný psychoaktivní nápoj, s nímž je třeba zacházet opatrně. Pokud s ním chcete přestat, nebo jeho užívání alespoň významně omezit, pak s ním zacházejte jako s jakoukoliv jinou drogou.

Upravit budete muset i svůj společenský život. Což neznamená, že se přestanete stýkat se svou partou přátel, prostě jim jen oznámíte, že dnes večer nepijete. Ruby také tvrdí, že bez alkoholu nejspíš najdete jiné druhy zábavy. Budete možná překvapeni, co všechno vás za střízliva baví. Navíc dnes ani v barech není problém dát si cokoliv bez alkoholu od piva až po míchané drinky. A budete navíc příjemně překvapeni, jak se jako střízliví více opětovně sblížíte se svými partnery a dokonce i přáteli.

Těšit se můžete na rána bez kocovin a na větší množství energie. Když se vykašlete na alkohol, přejdou vás brzy i vaše stavy úzkosti, depresí, malého sebevědomí nebo apatie.

A pokud chcete pití pouze omezit, takže si tu a tam nějaký drink s přáteli dáte, monitorujte situaci, a to doslova. Protože, a to všichni víme, když se rozpijete, pak nad sebou ztrácíte kontrolu a tím i schopnost přestat. Po dvou skleničkách v podstatě ztratíte schopnost udělat dobré rozhodnutí. Jde o to, abyste byli schopni ve svém těle rozpoznat ten pocit, který znamená, že když budete ještě dál pít, začnete se cítit unaveně, nebudete správně komunikovat a ráno určitě budete mít kocovinu.

Zdroj : Red, CNN.

Témata: alkohol, pití, omezení, droga
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod